Δημητσάνα (Τμήμα Γ)

Κτήριο 7

Κάτοψη ΥπογείουΚατοψη ΙσογείουΚάτοψη ΟρόφουΤομήΝοτιοδυτική Όψη

Το Κτήριο 7 βρίσκεται στο κεντρικό τμήμα της περιοχής μελέτης. Αν και στο νεώτερο τμήμα του οικισμού, οι ιδιοκτήτες του εξηγούν πως πρόκειται για ένα από τα παλαιώτερα αρχοντικά. Συγκεκριμένα, διηγούνται πως το έχτισε ένας εύπορος ληστής, όταν στη γύρω περιοχή υπήρχαν μόνο χαμόσπιτα.
Πράγματι, το κτήριο δείχνει την οικονομική άνεση του αρχικού ιδιοκτήτη του. Πρόκειται για ένα κτήριο τεγραγωνικής σχεδόν κάτοψης, κατά τα πρότυπα των πυργόσπιτων. Το βόρειο τμήμα, προς το δρόμο, είναι διώροφο (ισόγειο+1) ενώ στη νότια όψη γίνεται εμφανές και το τρίτο, ημιυπόγειο επίπεδο. Λόγω της έντονης υψομετρικής διαφοράς ανάμεσα στη βόρεια και τη νότια πλευρά ήταν αναγκαία η χρήση ενδιάμεσων μικρών επιπέδων για τη διαμόρφωση της βόρειας όψης, απ΄ όπου γίνεται και η είσοδος.
Η είσοδος στο υπόγειο γίνεται επίσης από βορράν, με μια μεγάλη λίθινη κλίμακα. Η νότια όψη διαμορφώνεται συμμετρικά με παράθυρα και εξώστες.
Όλο το κτήριο είναι πέτρινο με ξύλινη στέγη και δάπεδα. Η εσωτερική διάρθρωση των κυρίως χώρων γίνεται με γνώμονα τον προσανατολισμό. Προς το νότο, πιο εκτεθειμένα στους ανέμους, βρίσκονται τα "καλοκαιρινά" δηλαδή τα  δωμάτια που βρίσκονταν σε λειτουργία το καλοκαίρι. Αυτά ήταν μια σάλα και ένα υπνοδωμάτιο. Στο βορειοδυτικό τμήμα συγκεντρώνονταν τα χειμωνιάτικα, μικρότερα σε μέγεθος δωμάτια με τζάκι. Τέλος, στο βορειοανατολικό τμήμα βρίσκονταν οι βοηθητικοί χώροι. Ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός πως ενώ το λουτρό βρισκόταν στο κυρίως τμήμα του σπιτιού, πράγμα ασυνήθιστο, η είσοδος σε αυτό γινόταν εξωτερικά. Η είσοδος του μάλιστα βρισκόταν στη βόρεια όψη, πάνω από το κενό της σκάλας του υπογείου. Η πρόσβαση σε αυτη εξασφαλιζόταν με τη χρήση μιας τάβλας που γεφύρωνε το κενό.
Το υπόγειο αποτελείτο από τέσσερεις χώρους. Ένα μακρόστενο μεγαλύτερο, δύο επιμέρους με θόλο και τη στέρνα. Στη στέρνα γινόταν η συλλογή του νερού και στους θόλους η αποθήκευση των τροφίμων.
Το κτήριο παρουσιάζει μερικά ιδιαίτερα στοιχεία που δηλώνουν πολυτέλεια και συναντώνται στα μεγαλύτερα αρχοντικά του οικισμού, όπως ξύλινες σκαλιστές, ζωγραφισμένες οροφές.