Δημητσάνα (Τμήμα Γ)

Ιστορικά Στοιχεία

Η Δημητσάνα αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους οικισμούς της Αρκαδίας, και πρωτεύουσα της επαρχίας της, Γορτυνίας, από το 1832 και μετά. Το όνομά της εικάζεται ότι είναι σλαβικό τοπωνύμιο, γεγονός που υποστηρίζεται από τα ιστορικά στοιχεία της εγκατάστασης  Σλάβων  στις ορεινές  περιοχές της Γορτυνίας κατά τον 6ο  αιώνα.

Αρχαιότητα

 Η θέση της Δημητσάνας φαίνεται να βρίσκεται πάνω στην αρχαία πόλη Τεύθις, λείψανα των τειχών της οποίας διασώζονται μέχρι σήμερα.

10ος αιώνας [967μ.Χ. αρχίζει η ιστορία της Δημητσάνας]

Το όνομα της Δημητσάνας αναφέρεται σε πηγές από το 10ο αιώνα παρόλο που για την υπόλοιπη Αρκαδία δεν υπάρχουν αναφορές μέχρι το 13ο αιώνα.

 Ίδρυση Μονής Φιλοσόφου.

Τουρκοκρατία [1460-1685]  και   Ενετοκρατία [1685-1715]

 Η ορεινή θέση της Δημητσάνας και το άγονο έδαφός της δεν προσέλκυσε τους κατακτητές. Έτσι η ανάπτυξη και η εξέλιξη της Δημητσάνας δεν επηρεάζεται σε μεγάλο βαθμό από την Τούρκικη Κατοχή. Επίσης, ήταν ένα από τα  χωριά που γνώριζαν τη συλλογή του ακάθαρτου νίτρου από τον  16ο αιώνα και το παρείχαν αντί φόρου στους Τούρκους.

Τουρκοκρατία [1715-1821]

Ευνοϊκή μεταχείρηση από την Οθωμανική Αυτοκρατορία (φορολογικές ελαφρύνσεις κλπ.)

 Από το 1764 δημιουργείται βιβλιοθήκη στη Μονή Φιλοσόφου όπου και αρχίζει να λειτουργεί ιερατική σχολή.

Περίοδος Επανάστασης

 Οι μπαρουτόμυλοι τις Δημητσάνας που είχαν ήδη κατασκευαστεί το 1819, τροφοδότησαν με πυρίτιδα την Επανάσταση του 1821 και την κατέστησαν κέντρο του αγώνα. Έτσι μετά το 1821 η Δημητσάνα γνωρίζει οικονομική άνθηση με το μπαρούτι.

 Κατά τη διάρκεια του αγώνα προκειμένου να χρησιμοποιήσουν το χαρτί για να φτιάξουν τα φυσέκια μεγάλο μέρος της βιβλιοθήκης της Δημητσάνας καταστράφηκε.

Η Δημητσάνα επίσης είναι γενέτειρα δύο προσωπικοτήτων που πρωταγωνίστησαν στην Επανάσταση: του Παλαιών Πατρών Γερμανού και του Πατριάρχη Γρηγόριου του Ε’.

 

 

 

 

Η βιβλιοθήκη της Δημητσάνας αποτελείται από πάνω από 35.000 τόμους, χειρόγραφα και έγγραφα.
Επιγραφή της μονής Φιλοσόφου, 1205