Οι οικιστικές φάσεις της Δημητσάνας ήταν τέσσερις:
- Η αρχική εγκατάσταση στο σημείο που παλαιότερα βρισκόταν η αρχαία ακρόπολη, στη δυτική κορυφή. Αποτελεί τη σημερινή συνοικία του Κάστρου, με χαρακτηριστικό κτίσμα την Εκκλησία Ταξιαρχών.
- Η περιορισμένη επέκταση πέρα από τα αρχαία τείχη, προς το Βορρά. Χρονολογείται την περίοδο του Μεσαίωνα και έχει κέντρο την Πλάτσα (βενετικό τοπωνύμιο της πλατείας του Αγίου Γεωργίου).
- Επέκταση προς την Ανατολή, εκατέρωθεν του αυχένα. Η μεγαλύτερη αυτή επέκταση πιθανότατα να οφείλεται στην μεγάλη ακμή της πόλης κατά τον 18ο αιώνα, ή και παλαιότερα. Η πλατεία της Αγίας Κυριακής (1834) που βρίσκεται στην περιοχή αυτή, παρέλαβε μετά την επανάσταση το κέντρο της πόλεως, και αποτελεί, μαζί με την ομόνυμη εκκλησία, το κέντρο της οικιστικής περιοχής.
- Τελευταία επέκταση, προς την Ανατολή και αυτή τη φορά, στον λόφο της Αγίας Παρασκευής (τέλη 19ου-αρχές 20ου αιώνα). Τοπόσιμο της τελευταίας αυτής προσθήκης στον οικισμό είναι η εκκλησία της Αγίας ΠΑρασκευής.
Τέλη 19ου αιώνα ανοίγει η αμαξιτή οδός και το εμπορικό κέντρο του χωριού μετατοπίζεται στο πέταλο.
Αξίζει να παρατηρήσουμε ότι ο λόφος του Κάστρου που είναι το πιο παλιό κομμάτι της Δημητσάνας έχει καλντερίμια ενώ το πιο νέο, η συνοικία της Αγίας παρασκευής δηλαδή, διαθέτει πιο μεγάλους δρόμους και άνετα πλακόστρωτα.
Στην εργασία αυτή εστιάζουμε στη μελέτη των δύο νεώτερων περιοχών, της Αγίας Κυριακής και της Αγίας Παρασκευής.