Στην περιοχή του Κυπαρισσιού παρατηρούνται 4 ειδών τοιχοποιίας:
1. Λιθοδομή
Η χρήση λιθοδομής περιορίζεται περισσότερο στα παραδοσιακά κτήρια του οικισμού. Το πάχος των τοίχων κυμαίνεται από 40 εκ έως και 60 εκ. Στην πλειονότητα των περιπτώσεων η κατασκευή ενισχύεται από ξυλοδεσιές, εμφανής και μη. Πρόκειται για μια κατασκευή από δύο ξύλινα στοιχεία, ένα στην εσωτερική και ένα στην εξωτερική περασιά του τοίχου και συνδέονται μεταξύ τους με κλάπες. Η κατασκευή αυτή συναντάται συνήθως στο ύψος του πατώματος, της στέγης και πιο σπάνια στο ύψος του πρεκιού και της ποδιάς του παραθύρου, ή του πρεκιού της πόρτας.
Στο Κυπαρίσσι παρατηρούνται τα ακόλουθα είδη λιθοδομής:
2. Σοβάς
Η επικάλυψη με σοβά παρατηρείται σε αφθονία στα ανακαινισμένα κτήρια του Κυπαρισσιού και διακρίνεται σε λείο και τραχύ. Ο σοβάς είναι κονίαμα που φτιάχνεται από άμμο, νερό, τσιμέντο και ασβέστη. Η αναλογία των υλικών αυτών, καθορίζεται τόσο από την υγρασία των υλικών, όσο και από τις καιρικές συνθήκες που επικρατούν στην περιοχή. Σε πολλές οικίες παρατηρείται η αποκάλυψη των γωνιόλιθων στις άκρες των τοίχων, ενώ ο υπόλοιπος τοίχος παραμένει σοβατισμένος.
3. Αρμολόγημα
Το αρμολόγημα αποτελεί μια εργασία για την σταθεροποίηση της τοιχοποιίας, και μπορεί να μείνει εμφανές ή να επιχριστεί, πολλές φορές με σοβά. Στην περίπτωση εμφανούς αρμολογήματος, είναι απαραίτητη η επιλογή ενός υδρόφοβου κονιάματος για την προστασία της τοιχοποιίας.
4. Πλινθοδομή
Η χρήση πλινθοδομής περιορίζεται στις πιο καινούργιες κατασκευές του Κυπαρισσιού και διακρίνεται στη χρήση οπτόπλινθων και πυρότουβλων.