Κανάλια (Τμήμα Α)

Τοπόσημα

Η περιοχή μελέτης μας συγκεντρώνει σχεδόν όλα τα κτήρια/σημεία αναφοράς του χωριού, τα επονομαζόμενα και ως τοπόσημα. Για την αναφορά και περιγραφή τους θα ακολουθηθεί η πορεία του κεντρικού δρόμου από την πλατεία του χωριού προς το Φανάρι, καθώς τα περισσότερα τοπόσημα βρίσκονται πάνω σε αυτόν.

Αρχικά, το πιο σημαντικό σημείο αναφοράς, σύμφωνα και με τους κατοίκους του χωριού, είναι η πλατεία των Καναλίων. Διαπερνάται από τον κεντρικό δρόμο του χωριού και αποτελεί σημείο συνάντησης για τους κατοίκους. Χαρακτηρίζεται από τις τέσσερις βρύσες της στη μία πλευρά και τα μεγάλα πλατάνια της στην άλλη. Επίσης προέκτασή της αποτελεί ένα μπαλκόνι, το οποίο χαρίζει θέα προς όλον τον θεσσαλικό κάμπο και δίκαια χαρίζει στα Κανάλια το προσωνύμιο «μπαλκόνι της Θεσσαλίας».

Άλλο σημαντικό κτήριο αναφοράς αποτελεί το Ιστορικό Αρχείο «Κοίμηση της Θεοτόκου» όπου φυλάσσονται φωτογραφικές συλλογές, βιβλία Καναλιωτών συγγραφέων καθώς και παραδοσιακές φορεσιές.

Πάνω στον κεντρικό δρόμο βρίσκεται και το Πνευματικό Κέντρο του χωριού το οποίο παλαιότερα φιλοξενούσε το Λαογραφικό Μουσείο. Αξίζει να σημειωθεί πως ο κάτω όροφος του Πνευματικού Κέντρου λειτουργεί σαν ξενώνας και περιστασιακά σαν Ιατρείο.

Ο Ναός της Κοίμησης της Θεοτόκου αποτελεί το πιο επιβλητικό κτήριο του χωριού οποίο είναι ορατό από την είσοδο κιόλας των επισκεπτών στα Κανάλια καθώς και από τα περισσότερα σημεία τους. Είναι από τις μεγαλύτερες εκκλησίες της περιφέρειας και κατατάσσεται ως αρχιτεκτονική τυπολογία στην βασιλική με τρούλο. Το μήκος της είναι κοντά στα 30 μέτρα, το πλάτος της γύρω στα 16 μέτρα ενώ το ύψος της μαζί με τον τρούλο πλησιάζει τα 20 μέτρα. Η ανοικοδόμησή της ξεκίνησε το 1894 στη θέση της παλιάς εκκλησίας, η οποία υπήρχε από το 1856, και ολοκληρώθηκε το 1934.

Η παιδική χαρά βρίσκεται σε ένα υπερυψωμένο πλάτωμα απέναντι από την Εκκλησία και είναι ένας ιδιαίτερα φροντισμένος χώρος στον οποίο τα παιδιά μπορούν να παίξουν με ασφάλεια.

Το Λαογραφικό Μουσείο Καναλίων Καρδίτσας ιδρύθηκε το 1976 από τον Σύλλογο Καναλιωτών Βόλου και στεγάστηκε στο Πνευματικό Κέντρο Καναλίων. Εγκαινιάστηκε το 1979 ενώ το 2011 μεταφέρθηκε στο παραδοσιακό κτήριο του Δημοτικού Σχολείου Καναλίων, δωρεά του Αντρέα Συγγρού το 1918, το οποίο αναπαλαιώθηκε με δωρεά του Υπουργείου Πολιτισμού. Το ίδιο το μουσείο ανανεώθηκε καθώς εμπλουτίστηκε με νέα αντικείμενα και προθήκες. Το κτήριο του Λαογραφικού Μουσείου πέρα από το ίδιο το μουσείο στεγάζει και την Πινακοθήκη του χωριού στην οποία πραγματοποιούνται διάφορες καλλιτεχνικές εκθέσεις

Το νέο Σχολείο το οποίο βρίσκεται πλησίον του παλαιού σχολείου και σημερινού Λαογραφικού Μουσείου κτίστηκε το 1965, ενώ δίπλα του βρίσκεται και το γυμναστήριο του χωριού το οποίο περιλαμβάνει γήπεδο μπάσκετ και βόλεϊ, κερκίδες, αποδυτήρια και αναψυκτήριο.

Τέλος, άξιο αναφοράς είναι και το 'καζαναριό' ή αλλιώς, 'αποστακτήριο' : ένα μικρό κτίσμα σε ένα πλάτωμα στο βορεινό όριο του χωριού, στο οποίο γίνεται η παρασκευή του τσίπουρου, παραδοσιακού ποτού της περιοχής.

Χάρτης με τοπόσημα
Πλατεία
Πλατεία
Ιστορικό Αρχείο
Ιστορικό Αρχείο
Ιστορικό Αρχείο
Ιστορικό Αρχείο
Πνευματικό Κέντρο
Πνευματικό Κέντρο
Εκκλησία
Εκκλησία
Εκκλησία
Εκκλησία
Εκκλησία
Εκκλησία
Εκκλησία
Εκκλησία
Εκκλησία
Εκκλησία
Παιδική χαρά
Παιδική χαρά
Παιδική χαρά
Παιδική χαρά
Λαογραφικό Μουσείο
Λαογραφικό Μουσείο
Σχολείο
Σχολείο
Σχολείο
Σχολείο
Δημοτικό Αθλητικό Κέντρο
Δημοτικό Αθλητικό Κέντρο