Τα ανοίγματα που διακρίθηκαν παραπάνω παρουσιάζουν διαφορετικό τρόπο δόμησης , ο οποίος προκύπτει ως αποτέλεσμα της τυπολογίας τους, ωστόσο τα υλικά που χρησιμοποιούνται είναι τα ιδιά και στις δυο περιπτώσεις, ξύλο και λίθος, και οι διαστάσεις τους προσαρμόζονται κάθε φορά στις εκάστοτε συνθήκες. Έτσι λοιπόν, όσον αφορά τον 1ο τύπο ανοιγμάτων , παρουσιάζεται ο συνδυασμός των προαναφερθέντων υλικών σε τέσσερεις υποπεριπτώσεις.
Οι διαστάσεις των λίθινων υπερθύρων κυμαίνονται από 0.90-1.50 μ. , με διατομές 10 *25 εκ. και 20*30 εκ. ενώ αντίστοιχα των ξύλινων από 0.80-1.30 μ. , με διατομές 15*15 εκ. και 20*50 εκ. Τα ξύλινα ανώφλια είναι συνήθως από ξύλο καστανιάς ή ελιάς.
Επιπλέον ,όσον αφορά τον 2ο τύπο ανοιγμάτων , παρουσιάζεται συχνότερα η χρήση του λίθου , ο οποίος σε κατάλληλα τμήματα συμβάλει στη διαμόρφωση των υπερθύρων. Έτσι διαμορφώνονται οι εξής κατηγορίες:
1. Ελλειψοειδές υπέρθυρο χωρίς κλειδί από 2 τμήματα λίθου
2. Ελλειψοειδές υπέρθυρο με κλειδί από 3 τμήματα λίθου
3. Ημικυκλικό υπέρθυρο χωρίς κλειδί από 3 ή 5 τμήματα λίθου
4. Ημικυκλικό υπέρθυρο με κλειδί από 4 τμήματα λίθου
Ανάλογα με την παραπάνω διάκριση γίνεται και η επιλογή του πρεκιού , πιθανότατα για την επίτευξη της αντοχής που απαιτεί η εκάστοτε κατασκευή. Έτσι , λοιπόν, στις κατηγορίες 1 και 2 συναντάται λίθινο δοκάρι ,ενώ στις 3 και 4, ξύλινο. Σε κάθε περίπτωση το πρέκι τοποθετείται αναμεσά στα 2 υπέρθυρα στο επίπεδο της επίστεψης, και αναμεσά σε αυτό και την ποδιά , αν πρόκειται για παράθυρο, ή το κατώφλι, αν πρόκειται για θύρα, εδράζεται το κούφωμα.
Κάθε άνοιγμα, πλαισιώνεται στο σύνολο του από πελεκημένους λίθους, τους λεγομένους πελέκια ή ρουθούνια. Στο κατώτερο τμήμα του ανοίγματος διαμορφώνεται η ποδιά (παράθυρο) ή το κατώφλι (πόρτα). Σε ότι αφορά το πρεβάζι , η κατασκευή του επιτυγχάνεται μέσω δυο λίθινων όγκων , αντίστοιχων διαστάσεων με αυτές των υπερθύρων , ενώ η διαμόρφωση του περβαζιού υλοποιείται μέσω της χρήσης πλίνθων και της επικάλυψης αυτών με συνδετικό κονίαμα , έως ότου δημιουργηθεί το απαιτούμενο ύψος. Τέλος, στο επίπεδο της επίστεψης τοποθετούνται αναμεσά στα υπέρθυρα ακατέργαστες πέτρες και συνδετικό κονίαμα , τα οποία εν συνεχεία διαμορφώνουν και την τελική υπερκείμενη τοιχοποιία.