Το κτίριο αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα δομικού συστήματος του οικισμού του Τρικερίου. Το τυπικό κτίριο αποτελείται από δυο στάθμες. Η πρώτη στάθμη χρησιμεύει ως χώρος φύλαξης των ζώων και η δεύτερη στάθμη ως χώρος διημέρευσης των κατοίκων του.
Η πρώτη στάθμη είναι συνήθως υπόγεια ή ημιυπόγεια, ενώ σε ελάχιστες περιπτώσεις βρίσκεται στο ισόγειο. Οι εξωτερικοί τοίχοι είναι πέτρινοι, ενώ παρατηρείται πως σε αρκετά κτίσματα δεν υπάρχουν ξυλοδεσιές λόγω των μικρών διαστάσεων του κτιρίου. Η είσοδος στην πρώτη στάθμη γίνεται από την αυλή και το δάπεδο της δεν έχει κάποια επικάλυψη, αποτελείται από χώμα.
Η δεύτερη στάθμη περιλαμβάνει χώρο εισόδου, υπνοδωμάτιο, καθημερινό και μπάνιο. Ο διαχωρισμός των χώρων γίνεται κυρίως με τσατμαδότοιχους και σε ορισμένες περιπτώσεις με μπαγδατότοιχους. Τα χωρίσματα αυτά σταματούν στο ύψος των οριζοντίων δοκαριών της στέγης, η οποία είναι κατά κύριο λόγο τετράρριχτη. Αρκετές φορές, παρ’ολ’αυτά, συναντάμε τρίρριχτες και δίρριχτες στέγες. Οι στέγες αποτελούνται από τους περαστές, τον κορφιά, τον μπαμπά, τα τσιμπίδια και τις τεγίδες. Επίσης, το δάπεδο των κτιρίων είναι ξύλινο και αποτελείται από τα κύρια δοκάρια και τις σανίδες, ενώ αρκετές φορές υπάρχουν και δευτερεύοντα δοκάρια ενδιάμεσα. Η εσωτερική πλευρά των τοίχων στη δεύτερη στάθμη είναι επιχρισμένη με σοβά στους χώρους διημέρευσης, ενώ στην πρώτη στάθμη δεν παρατηρείται κάτι ανάλογο.
Τα ανοίγματα των δυο επιπέδων στα παραδοσιακά κτίρια βρίσκονται στοιχισμένα στον ίδιο άξονα, για την καλύτερη κατανομή των φορτίων της τοιχοποιίας. Τα κουφώματα είναι ξύλινα,η κάσα τους ενσωματώνεται στην τοιχοποιία και τοποθετείται στη μέση του πάχους του τοίχου, ενώ στις περισσότερες περιπτώσεις δεν υπάρχει τζάμι.