Μελετώντας τον οικισμό του Τρικερίου, προκύπτουν ορισμένα συμπεράσμστα που σχετίζονται τόσο με τον χαρακτήρα του χωριού όσο και με την αλλοίωση που έχει υποστεί με το πέρασμα των χρόνων.
Τρίκερι αρχικά ονομαζόταν ένα μικρό νησί κοντά στο σημερινό “νέο” Τρίκερι. Η δημιουργία του πρώτου πυρήνα του νέου οικισμού, οφείλεται στη λεηλασία του παλαιού Τρίκερι από επιδρομείς, γεγονός που καθόρισε σε συνδυασμό με την γεωμορφολογία του τόπου, τη χωρική οργάνωση του οικισμού και το δίκτυο προσβάσεων σε αυτό. Έτσι, το Τρίκερι αρχικά ήταν οχυρωμένο και στην συνέχεια αναπτύχθηκε σε ομόκεντρους κύκλους με κέντρο την εκκλησία της Αγίας Τριάδας. Η είσοδος σε αυτό γινόταν απο τέσσερις πύλες, εκ των οποίων της μίας η θέση είναι φανερή μέχρι και σήμερα ενώ, οι δρόμοι για την θάλασσα ήταν κάθετοι στους ομόκεντρους κύκλους και αποτελούσαν τους πιο κεντρικούς άξονες του χωριού. Αυτή η χωρική διαμόρφωση του χωριού έχει διατηρηθεί σχεδόν αναλλοίωτη εως και σήμερα και καθορίζει την εικόνα του οικισμού καθώς και την οπτική εντύπωση που λαμβάνει ο επισκέπτης.
Τα κτίρια τοποθετούνται σε λογική συνέχεια με τις γραμμές του εδάφους ενώ, οι όγκοι τους εναρμονίζονται με το ανάγλυφο του. Τα υλικά κατασκευής και οι υφές τους συμπληρώνουν το φυσικό τοπίο αφού έχουν συλλεχθεί από αυτό. Το κτιριακό σύνολο του οικισμού αποτελείται από παλιά παραδοσιακά κτίσματα με υλικά κατασκευής την πέτρα και το ξύλο. Οι όψεις των κτιρίων διαμορφώνονται από ανοίγματα που είτε βρίσκονται στο ίδιο όριο οι άκρες τους, είτε ο κατακόρυφος άξονας του ενός σε σχέση με το πλαίσιο ενός ανοίγματος άλλου επιπέδου είναι συνευθειακά, είτε βρίσκονται συμμετρικά σε σχέση μ' ένα άλλο άνοιγμα. Πολλά από τα κτίσματα αυτά έχουν υποστεί αλλοιώσεις, ενώ υπάρχουν κάποια πιο σύγχρονα κτίρια που δεν εναρμονίζονται πάντα με το κτιριακό τοπίο, αλλά βρίσκονται σε απόσταση από το κέντρο του χωριού. Συνολικά ,ωστόσο, ο οικισμός έχει διατηρήσει τον πολεοδομικό και αρχιτεκτονικό του χαρακτήρα παρά τις επιμέρους επεμβάσεις. Η κατάσταση των κτιρίων είναι αρκετά καλή, ενώ λίγα είναι εκείνα που βρίσκονται σε ιδιαίτερα κακή κατάσταση, λόγω εγκατάλειψης.