Τα κτίρια του οικισμού του Αγίου Γεωργίου έχουν υποστεί αρκετές φθορές. Οι φθορές αυτές εντοπίζονται σε όλα τα δομικά τους μέλη. Τα κτίρια λειτουργούν σαν ένας ενιαίος οργανισμός όπου το ένα μέρος εξαρτάται άμεσα από το άλλο, έτσι οι φθορές εμφανίζονται κατά κανόνα αλυσιδωτά. Αν κάποιο δομικό στοιχείο όπως π.χ. η στέγη καταστραφεί, επιφέρει σταδιακά και τη φθορά των άλλων σχετισμένων με αυτό μελών. Τα περισσότερα κτίρια δεν έχουν καταρρεύσει ολοκληρωτικά, γεγονός που δείχνει ότι είναι αρκετά ανθεκτικά στις μηχανικές καταπονήσεις.
Αρχικά, η τοιχοποιία επιβαρύνεται από το έδαφος θεμελίωσης των κτιρίων. Το έδαφος του χωριού είναι πολύ επικλινές και ασταθές. Για το λόγο αυτό η τοιχοποιία υφίσταται καθιζήσεις, ρηγματώσεις και καμπύλωση.
Επίσης, ένας ακόμα βασικός παράγοντας που επηρεάζει αρνητικά τα κτίρια σε όλα τα δομικά μέλη τους αλλά κυρίως στην κατώτερη τοιχοποιία είναι η πολύ πυκνή βλάστηση. Τα περισσότερα κτίρια περιβάλλονται από θάμνους και αναρριχητικά φυτά. Τα φυτά αυτά «αγκαλιάζουν» τα κτίρια επιβαρύνοντας τα δομικά μέλη τους μεγάλη ποσότητα υγρασίας.
Άλλο βασικό πρόβλημα είναι οι ξυλοδεσιές. Παρόλο που από κατασκευαστικής άποψης συμβάλλουν καθοριστικά στη στατική επάρκεια των κτιρίων είναι η αιτία για πολλές φθορές. Η υγρασία της ατμόσφαιρας απορροφάται από τα ξύλα, τα οποία συστέλλονται και διαστέλλονται με αποτέλεσμα να δημιουργούν ρωγμές στη λιθοδομή. Το φαινόμενο αυτό είναι ακόμα πιο έντονο σε κτίσματα όπου οι τοίχοι διαθέτουν επίχρισμα και η λιθοδομή δεν είναι εμφανής, διότι η υγρασία εγκλωβίζεται στο εσωτερικό τους. Ευπαθές σημείο αποτελούν και τα ξύλινα κουφώματα για τον ίδιο λόγο.
Αρκετές φθορές παρατηρούνται και στις στέγες των κτισμάτων που άλλοτε έχουν καταρρεύσει τελείως και άλλοτε μερικώς .Το μεγάλο βάρος που έχουν οι σχιστόπλακες σε συνδυασμό με τα καιρικά φαινόμενα, όπως η χιονόπτωση, προκαλούν την κατάρρευση της στέγης. Οι στέγες που έχουν καταρρεύσει μερικώς είναι συνήθως υπερστατικοί φορείς στους οποίους έχουν ολισθήσει οι σχιστόπλακες και σπανιότερα έχουν αστοχήσει τα ζευκτά. Για τους ίδιους λόγους έχουν καταστραφεί μερικώς και πολλές οροφές , είτε ξύλινες είτε επιχρισμένες.
Τα πατώματα παρουσιάζουν κι αυτά φθορές σε μικρότερο, βέβαια, βαθμό. Ο φέρων οργανισμός με τις περαστές σπάνια παρουσιάζει αστοχίες. Στις περισσότερες περιπτώσεις οι ξύλινες σανίδες του δαπέδου είναι αυτές που έχουν αφαιρεθεί ή σπάσει.
Μεγάλες ζημιές παρατηρούνται και στους εξώστες των σπιτιών. Οι ξύλινοι εξώστες που υπήρχαν παλαιότερα έχουν αντικατασταθεί από μεταλλικούς. Αλλά και οι μεταλλικοί παρουσιάζουν προβλήματα. Το μέταλλο έχει οξειδωθεί με την πάροδο του χρόνου με αποτέλεσμα να έχουν σχεδόν καταστραφεί.