Λαύκος

Γενικά Συμπεράσματα

Η σημερινή μορφή του οικισμού επηρεάστηκε απ'τους εξής παράγοντες: 

  • τις επικρατούσες συνθήκες την περίοδο της αρχικής συγκρότησής του (πειρατές)
  • τα γεωμορφολογικά χαρακτηριστικά του τόπου.
  • τα εκάστοτε διαθέσιμα υλικά ( κυρίως πέτρες και γαλλικά κεραμίδια )
  • τη συχνή ενασχόληση των κατοίκων με τη ναυτιλία ( εμπορικές συναλλαγές και ανταλλαγή ιδεών που οδήγησαν σε οικονομική ευμάρεια και στην κατασκευή πολλών νεοκλασσικών κτιρίων ) 

Με κριτήριο την ομοιογένεια των κτιρίων του, το χωριό  μπορεί να χωριστεί σε βόρειο και νότιο τμήμα. Το βόρειο απαρτίζεται από παλαιότερα κτίσματα σε σχέση με το νότιο, γεγονός λογικό εφόσον από εκεί ξεκίνησε η εξάπλωση του οικισμού. Όσον αφορά το βόρειο τμήμα, το οποίο και μελετήσαμε, δεν παρατηρείται έντονη διαφοροποίηση σε επιμέρους οικιστικές ενότητες. Το ρέμα όμως, μπορεί να θεωρηθεί όριο δύο περιοχών, αφού η περιοχή πέρα απ'το ρέμα είναι πio αραιοκατοικημένη και με εντονότερη παρουσία της φύσης σε σχέση με την άλλη. 

Παρ' ότι ο Λάυκος με την πρώτη ματιά δίνει την εντύπωση ενός παραδοσιακού οικισμού, ο αρχιτεκτονικός του χαρακτήρας δεν είναι σαφής ούτε και σταθερός με την πάροδο των χρόνων . Αυτό οφείλεται στους παρακάτω παράγοντες:

  • Πολλά κτίρια, προκειμένου να καταστούν κατοικήσιμα μετά από φθορές , χρειάστηκαν πολλές επεμβάσεις και επισκευές, με αποτέλεσμα να αλλοιώνεται τελικά η αρχική αρχιτεκτονική τους ταυτότητά.
  • Η αύξηση των αναγκών των ανθρώπων με την εξέλιξη της τεχνολογίας και τον εκμοντερνισμό του τρόπου ζωής, οδηγεί σε ανάγκη για περισσότερο χώρο (προσθήκες δωματίων ή ολόκληρων ορόφων ) .
  • Η συντήρηση των παραδοσιακών κτιρίων είναι εκτός των άλλων και πολυδάπανη. Πολλοί κάτοικοι λοιπόν αναγκάστηκαν να κατεδαφίσουν εντελώς τις ιδιοκτησίες τους και να επενδύσουν στην ανέγερση νέων, μοντέρνων κτιρίων. 

Τέλος, το νομικό πλαίσιο, το οποίο περιορίζει κάποιες φορές την ελευθερία κίνησης των κατοίκων σε θέματα νέων οικοδομών, καθώς και η οικονομική τους αδυναμία  να συντηρήσουν τις παραδοσιακές τους περιουσίες, τους αναγκάζει να μετακινούνται σε άλλα χωριά με αποτέλεσμα οι μόνιμοι κάτοικοι να έχουν μειωθεί στο μισό σε σχέση με την προηγούμενη δεκαετία.