Λαύκος

Γενική Εικόνα - Σχέση με το Φυσικό Περιβάλλον

Το χωριό είναι "πνιγμένο" στο χαρακτηριστικό πράσινο του Νότιου Πηλίου. Έχει χτιστεί κοντά σε μια ρεματιά, ώστε να εξασφαλίζονται οι ανάγκες για νερό και η εξάπλωση των κτιρίων έχει ακολουθήσει τις πλαγιές του βουνού. Στις άκρες του βρίσκονται οι καλλιεργούμενες εκτάσεις - κυρίως οπωροφόρων, αλλά κάποιες φορές και ελαιωνες.

Ως προς τις γενικότερες κλιματικές συνθήκες, η περιοχή του Λαύκου παρουσιάζει υγρό κλίμα. Χαρακτηρίζεται από µεγάλης διάρκειας και πολύ θερµό καλοκαίρι  και πολύ υγρές όλες τις εποχές του έτους,  με δυνατούς ανέμους, βροχές και χιόνια το χειμώνα. Αυτός είναι ένας ακόμη λόγος που πρέπει να υπαγόρεψε τη συγκεκριμένη τοποθεσία για το χτίσιμο του οικισμού, καθώς η κοιλάδα της ρεματιάς παρέχει με το ανάγλυφό της μια σχετική προστασία απέναντι σε αυτά τα φαινόμενα.

Από αρχιτεκτονικής πλευράς ο Λαύκος δεν παρουσιάζει την τυπική εικόνα πηλειορείτικου οικισμού, καθώς εμφανίζονται συχνά και άλλα στιλ κτισμάτων, γεγονός που ίσως οφείλεται στην ποικιλία των πληθυσμιακών ομάδων που κατοικούσαν εκεί παλαιότερα. Παρ' όλα αυτά η σχέση του με το Πήλιο και το περιβάλλον του είναι έντονα φανερή, αφού τα ντόπια οικοδομικά υλικά (όπως η πράσινη πηλειορείτικη σχιστόπλακα) κυριαρχούν στον οικισμό και αποτελούν  στοιχείο του ιδιαίτερου χαρακτήρα του.

Θέα προς την κεντρική πλατεία.
Θέα προς την κεντρική πλατεία.