Καλαρρύτες (Τμήμα ΣΤ)

Κτίριο 1 - Αποτυπώσεις

ΚΛΕΙΔΙΟΨΗ-ΤΟΜΗ Α-Α'ΟΨΗ-ΤΟΜΗ Β-Β'ΚΑΤΟΨΗ ΙΣΟΓΕΙΟΥΚτίριο - ΚΑΤΟΨΗ ΙΣΟΓΕΙΟΥ

Η συγκεκριμένη κατοικία που κληθήκαμε να αποτυπώσουμε αποτελεί, για τα δεδομένα των Καλαρρυτών, ένα σπάνιο συνδυασμό δύο τρόπων δόμησης, εκείνου της αργολιθοδομής και του κτισίματος με μπετόν. Όπως είναι προφανές, η κύρια κατοικία διαμορφώνεται στο κομμάτι που είναι κτισμένο με τη μέθοδο της αργολιθοδομής, ενώ ένα μεταγενέστερο μέρος της έχει κατασκευαστεί με τη χρήση σκυροδέματος. Το συμπέρασμα αυτό επαληθεύεται και από, πιθανώς, την κύρια είσοδο της κατοικίας της οποίας η πόρτα περιβάλλεται από τοξωτό άνοιγμα και δύο κίονες, που βρίσκεται ένας σε κάθε της πλευρά, ενώ παράλληλα το κτιστικό άνοιγμα, όσον αφορά το ύψος, ανέρχεται στα 1,50m, το οποίο είναι πολύ μικρό για τα σύγχρονα δεδομένα. 

Το τελικό στρώμα στέγασης του επιπρόσθετου κομματιού αποτελείται από λαμαρίνες οι οποίες καλύπτονται από σχιστόπλακες, ώστε να επιτευχθεί η ομοιομορφία των δύο στεγών, αλλά και για να διατηρηθεί το συγκεκριμένο χαρακτηριστικό του οικισμού. 

Τα παράθυρα ακολουθούν την ίδια μορφολογία αναφορικά με εκείνα της αρχικής κατοικίας, με τα παντζούρια να βρίσκονται εξωτερικά του ανοίγματος, δηλαδή στο ίδιο επίπεδο με την τελική επιφάνεια της εκάστοτε τοιχοποιίας. Παρ’ όλα αυτά, παρατηρείται μία κατασκευαστική διαφορά στα σημεία των ανοιγμάτων, καθώς υπάρχει ανακουφιστικό τόξο, πάνω από τις πέτρες που διαμορφώνουν το πρέκι, το όποιο , εν τέλει, προδίδει και στην όψη της οικίας ως μία αισθητική - χρηστική λεπτομέρεια. 

Σχετικά με το αρχικό κομμάτι της οικίας, είναι σημαντικό να τονιστεί πως δεν αποτελεί μια καλή κατασκευή, εφόσον σε μία δευτερεύουσα όψη του, το συνδετικό υλικό που έχει χρησιμοποιηθεί για την τοποθέτηση των λίθων έχει ξεχυλίσει και κατά συνέπεια έχει καλύψει σχεδόν το μεγαλύτερο μέρος της λιθοδομής, με αποτέλεσμα να αλλοιώνεται το αισθητικό αποτέλεσμα.