ΚΑΤΟΨΗ
Τα περισσότερα κτήρια του οικισμού έχουν σχήμα ορθογώνιο ή Γ με μικρές παραποιήσεις. ορισμένες φορές το σχήμα Γ προκύπτει από την αφαίρεση μιας γωνίας για την είσοδο. Οι χώροι συνήθως ορίζονται από ξύλινα διαχωριστικά, συνήθως ντουλάπες αλλά ορισμένες φορές συναντάμε και πέτρινους τοίχους που διαδραματίζουν και στατικό ρόλο. Η είσοδος συνήθως είναι μία. Όταν το κτίριο βρίσκεται στο επίπεδο του δρόμου η είσοδος κοιτάει τον δρόμο. Σπανίως σε αρχοντικά ή κατώγια συναντάμε 2 εισόδους.
ΟΡΟΦΟΙ
Τα περισσότερα κτήρια στους Καλαρρύτες έχουν 1 ή 2 ορόφους. Σπανιότερα συναντάμε κτήρια 3 ορόφων, συνηθέστερα αρχοντικά του πρώτου μισού του 20ου αιώνα ή πιο σύγχρονα κτήρια.
Οι χώροι διαβίωσης συνήθως βρίσκονταν στον όροφο όταν υπήρχε. Το ισόγειο και το υπόγειο ή κατώι όταν υπήρχαν είχαν χρήσεις στάβλου, αποθήκης ή μαγειρείου, ενώ ιδαίτερα κοντά στον πυρήνα του οικισμού συναντούμε σε αυτά χώρους εργασίας ή/και πώλησης προιόντων. Οι υπόγειοι χώροι συχνά εχουν αυλάκια που κατευθύνουν το νερό της βροχής έξω από τον χώρο για να αποφευχεί η συγκέντρωση υγρασίας. Αυτοί οι χώροι συνδέονταν με τον χώρο διαβίωσης είτε εσωτερικά με ξύλινη σκάλα, είτε είχαν ξεχωριστές εισόδους και συνδέονταν εξωτερικα με πέτρινη σκάλα.
Σημαντικό ρόλο διαδραμάτίζει η κλίση του εδάφους στη διαμόρφωση των ορόφων καθώς και την σχέση της εισόδου με τον δρόμο. Οι ψηλοί αναλληματικοί τοίχοι που ορίζουν τους δρόμους είναι χαρακτηριστικοί του οικισμού. Αυτοί οι τοίχοι συχνά ορίζουν επίπεδα πάνω ή κάτω από τον δρόμο στα οποία συχνά συναντάμε τα κτήρια κατοικιών