Ένα από τα σηματικότερα στοιχεία ανάπτυξης και διαμόρφωσης της μορφής του οικισμού των Καλαρρυτών είναι τα πλατώματα. Περπατώντας κανείς μέσα στα δρομάκια του οικισμού θα συναντήσει συχνά πλατώματα άλλα μικρότερα και άλλα μεγαλύτερα.Τα πλατώματα στον οικισμό έχουν πολλαπλές λειτουργίες όπως: σημεία υποδοχής (τα πλατώματα στις δυο εισόδους του οικισμού), σημεία θέασης (πλατώματα σε σημεία που η δόμηση διακόπτεται και ο πεζός μπορεί να απολαύσει θεάσεις),είσοδοι (πλατώματα μπροστά από εισόδους εκκλησιών ή αλλων σημαντικών για το κοινωνικό σύνολο κτιρίων),πλατύσκαλα (πλατώματα που διακόπτουν την πορεία ενός μονοπατιού με μεγάλη κλίση κάνοντας πιο εύκολη και ευχάριστη την διαδρομη για τον πεζό)
ΠΛΑΤΩΜΑ 1: Το πλάτωμα αυτό είναι ένα από τα πιο σημαντικά σημεία στον οικισμό, καθώς εκεί ο κύριος οδικός άξονας επικοινωνεί με τον οικισμό.Με το πλάτωμα αυτό επιτυγχάνεται η σύδεση του δικτύου μονοπατιών των Καλαρρυτών με το οδικό δίκτυο. Είναι σημείο υποδοχής του μεγαλύερου ποσοστού επισκεπτών που καταφτάνουν, δίνοντας τους την δυνατότητα να εισέλθουν σταδιακά και να κατανοήσουν καλύτερα τον ιδιαίτερο χαρακτήρα του οικισμού.
ΠΛΑΤΩΜΑ 2: Το πλάτωμα αυτό αποτελεί επέκταση της εισόδου της εκλησσίας. Προετοιμάζει τον αναβάτη του μονοπατιού για την σπουδαιότητα του Ναού όχι μόνο σαν κτίριο αλλά και ως σημαντικό κομμάτι για την κοινωνία των Καλαρρυτών
ΠΛΑΤΩΜΑ 3: Το πλάτωμα αυτό ακολουθεί την νοτιοανατολική είσοδο του οικισμού, λειτουργώντας συχρόνως ως σημείο θέασης αλλά και ως μια μικρή πλατεία, χαρακτηριστικό που του προσδίδει και η ύπαρξη μιας καφετέριας που γεμίζει το πλάτωμα με μικρά τραπεζάκια.
ΠΛΑΤΩΜΑ 4: Το πλάτωμα αυτό είναι ακόμα ένα σημαντικό σημείο αποτελώντας την νοτιοανατολική είσοδο του οικισμού, συνδέοντας και αυτό το οδικό δικτυο με το δίκτυο των μονοπατιών των Καλαρρυτών. Συγχρόνως είναι και σημείο θέασης καθώς είναι έξω από τα όρια του δομικού περιβάλλοντος, έχοντας ετσι απεριόριστη θέα των απέναντι βουνοκορφών.