Η ύπαρξη εκτεταμένων βοσκοτόπων είχε ως αποτέλεσμα η κύρια ενασχόληση των κατοίκων να είναι για πολλούς αιώνες η κτηνοτροφία.
Στην αρχαιότητα η κτηνοτροφία ήταν νομαδική και οι οικονομικές δραστηριότητες καθορίζονταν από εποχικές μετακινήσεις μεταξύ των ορεινών βοσκοτόπων και των παράκτιων χειμαδιών.
Κατά τον 12ο-13ο αιώνα, οπότε και γίνεται η μόνιμη εγκατάσταση βλαχόφωνων πληθυσμών στον οικισμό, η παραγωγή βασίζεται σε σταθερές αγροκτηνοτροφικές δραστηριότητες.
Η περίοδος από τα μέσα του 18ου αιώνα μέχρι τα μέσα του 19ου αποτελούν την μέγιστη οικονομική αλλά και κοινωνική και πολιτιστική άνθιση. Η καλλιέργεια γης παραγκωνίζεται λόγω της ανάπτυξης του εμπορίου. Οι πρώτες ύλες της κτηνοτροφίας, με κυριότερες το μαλλί και το δέρμα, γίνονται αντικείμενο επεξεργασίας και εξάγονται. Χαρακτηριστικό παράδειγμα εμπορικής δραστηριότητας ήταν η εξαγωγή μάλλινων ποιμενικών και ναυτικών καπών. Σημαντικό κομμάτι της εμπορικής δραστηριότητας ήταν και η οργάνωση καραβανιών. Τα κατώτερα κοινωνικά στρώματα ασχολούνταν με την ραπτική ενώ τεράστια ανάπτυξη γνωρίζει και ο τομέας της αργυροχοΐας, η οποία εξαπλώνεται σε ολόκληρη την Ελλάδα και την Ιταλία μέσα από ένα δίκτυο καταστημάτων, τα οποία διαχειρίζονταν οικογένειες γνωστές μέχρι σήμερα (Nessi, Bulgari). Παράλληλα ένα μικρό κομμάτι του πληθυσμού ασχολέιται με την αγιογραφία.Η βιοτεχνική παραγωγή μειώνεται τον 19ο αιώνα. Την ίδια περίοδο η γεωργία αποτελεί μία ακόμη απασχόληση.
Τον επόμενο αιώνα αρχίζει η καθοδική πορεία της οικονομίας των Καλαρρυτών. Με την γερμανική κατοχή η οικονομία του χωριού καταστρέφεται. Έτσι, τις επόμενες δεκαετίες οι οικονομικοί πόροι είναι ελάχιστοι και οι λιγοστοί κάτοικοι που απομένουν ασχολούνται με την κτηνοτροφία.
Σήμερα η κύρια απασχόληση των περισσότερων κατοίκων έχει να κάνει με τον τουρισμό. Λίγοι είναι αυτοί που ασχολούνται πλέον με την κτηνοτροφία.
Πηγές: http://www.kalarrytes.gr/history.htm https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%9A%CE%B1%CE%BB%CE%B1%CF%81%CF%81%CF%8D%CF%84%CE%B5%CF%82_%CE%99%CF%89%CE%B1%CE%BD%CE%BD%CE%AF%CE%BD%CF%89%CE%BD