Καλαρρύτες (Τμήμα Ε)

Ιδιωτικοί Ελεύθεροι Χώροι - Αυλές

Σχέση μεγέθους αυλής-κατοικίας στο σύνολο του οικισμούΣχέση (Α) αυλής-δρόμου, (Β) αυλών μεταξύ τουςΠερίπτωση καλλιεργημένης αυλής από το κεντρικό τμήμα του οικισμούΠερίπτωση πλήρως πλακοστρωμένης αυλής από το κεντρικό τμήμα του οικισμού

Μέγεθος

Το γενικό συμπέρασμα που λαμβάνουμε από τον συνολικό χάρτη των ιδιωτικών αυλών του οικισμού ως προς το μέγεθος τους είναι ότι κυριαρχούν επί του δομημένου. Η είσοδος στις κατοικίες γίνεται πάντα μέσω της αυλής και τα κτίσματα εφάπτονται στις περισσότερες περιπτώσεις στους λίθινους μαντρότοιχους που την περιβάλλουν. Διακρίνονται δύο βασικές διαφορετικές διατάξεις των κτιριακών όγκων μέσα στον χώρο της αυλής και σε σχέση με την είσοδο: είτε η κατοικία καταλαμβάνει μία γωνία/πλευρά της αυλής αφήνοντας τον υπόλοιπο χώρο ελεύθερο, είτε δημιουργεί δύο επιμέρους αυλές.

 

Χρήση εξοπλισμός

Οι αυλές χρησιμοποιούνται κυρίως ως χώροι εκτόνωσης των κατοικιών και ως αποθηκευτικοί χώροι σε περιπτώσεις που ο βασικός όγκος της κατοικίας συνοδεύεται από μικρότερους αποθηκευτικούς. Συναντώνται επίσης ορισμένες περιπτώσεις εκτεταμένης φύτευσης/ καλλιέργειας, όπου μάλιστα η αυλή διαμορφώνεται σε πεζούλες.

 

Χαρακτήρας

Οι μαντρότοιχοι που οριοθετούν τις αυλές άλλοτε επιτρέπουν την οπτική επαφή με το εσωτερικό, ενώ άλλοτε έχουν ύψος μεγαλύτερο του ανθρώπου απομονώνοντας την αυλή από τον δημόσιο χώρο. Η σχέση αυτή συχνά εξαρτάται και από την κλίση του δρόμου, η οποία μπορεί σταδιακά να αποκρύπτει το εσωτερικό από τον περιπατητή.  Συναντώνται επίσης περιπτώσεις υπερυψωμένων με αναλημματικό  τοίχο αυλών ή και υποβαθμισμένων σε σχέση με το επίπεδο του δρόμου, όπου η οπτική επαφή είναι πλήρης. Γενικά, η σχέση της αυλής με τον δρόμο μπορεί να μεταβάλλεται στις διάφορες πλευρές της ανάλογα με το ανάγλυφο του εδάφους. Σπανίως η αυλή δεν είναι περιτοιχισμένη και τα όριά της είναι ασαφή. Το έδαφος είναι συνήθως διαμορφωμένο με πλακόστρωση, ενίοτε με φυτεμένες περιοχές ή και, όπως αναφέρθηκε, εκτενώς καλλιεργημένο.