Το Λάχι πρόκειται για έναν προορισμό ιδανικό για όλες τις εποχές του χρόνου, αφού συνδυάζει το βουνό και τη θάλασσα. Ο οικισμός, χτισμένος πάνω στην πλαγιά του Κρίθινου Όρους, περικλείεται από ένα καταπράσινο τοπίο ενώ, ταυτόχρονα, προσφέρει πανοραμική θέα προς τον κόλπο των Βατίκων, τη Νεάπολη, την Ελαφόνησο και στο βάθος, τα Κύθηρα.
ΓΕΝΙΚΗ ΕΙΚΟΝΑ
Στο κέντρο του οικισμού προβάλλει ο Ναός του Αγίου Χαράλαμπου και η πλατεία του, που αποτελεί σημείο συνάντησης των κατοίκων. Από μαρτυρίες κατοίκων, αναφέρθηκε πως παλαιότερα, γύρω από την εκκλησία υπήρχαν αρκετά καφενεία, τα οποία σήμερα βέβαια δεν λειτουργούν.
Κοντά στην πλατεία, βρίσκεται το κτήριο στο οποίο στεγάζεται το Κοινοτικό Γραφείο του χωριού.
Στο νότιο άκρο του χωριού, βρίσκεται το παλιό δημοτικό σχολείο.
Δρομάκια, άλλα φαρδιά και άλλα στενότερα, ξεπροβάλλουν, δεξιά και αριστερά του άξονα του δρόμου, και οδηγούν στις κατοικίες.
Τα περισσότερα κτήρια του χωριού είναι διώροφα. Τα παλαιότερα είναι κτισμένα με πέτρα, ενώ οι σημερινές κατασκευές έχουν γίνει σύμφωνα με τους νέους συμβατικούς τρόπους (σκυρόδεμα-μέταλλο).
Ακόμη, ο οικισμός διαθέτει μια πηγή με τρεχούμενο πόσιμο νερό, στο βορειότερο άκρο του, σε πλάτωμα που είναι σκιασμένο από μεγάλα πλατάνια. Σε αυτόν τον χώρο, βρίσκονται ο παλιότερος και ο νέος ναός αφιερωμένος στην Παναγία. Η περιοχή ονομάζεται Καλένια ή Φλέβα.
Ένα δεύτερο πλάτωμα, με βρύσες που κατά πάσα πιθανότητα τροφοδοτούνται από την πηγή της Φλέβας, βρίσκεται στο κεντρικό τμήμα του Λαχίου. Η περιοχή εκεί ονομάζεται Βρύση.
ΤΟ ΚΛΙΜΑ
Το κλίμα που επικρατεί στην περιοχή είναι ημιορεινό. Το χωριό βρίσκεται πάνω σε βουνό, το οποίο το προστατεύει από τους ισχυρούς ανέμους.
Η ΧΛΩΡΙΔΑ
Στην περιοχή, η βλάστηση είναι πλούσια, προπαντός σε φυτά τα οποία ευνοούνται από το έδαφος και από τις κλιματολογικές συνθήκες. Τέτοια είδη φυτών είναι τα εξής:
1. Από τα δασικά είδη:
α) Δενδρώδη: Ο πλάτανος, το κυπαρίσσι, το πουρνάρι.
2. Από τα οπωροφόρα:
α) Δενδρώδη: Η ελιά, η λεμονιά, η μουριά, η συκιά, η ροδιά, η καρυδιά.
β) Θαμνώδη: Τα αμπέλια
γ) Φαρμακευτικά: Το θυμάρι, η ρίγανη, το χαμομήλι.