Πελετά

Γεινκά για τον οικισμό

Στον οικσιμό, λόγω του έντονου τσακώνικου χαρακτήρα βλεπουμε διαφορετικά χαρακτηριστικά στις τυπολογίες του σε σχέση με την υπόλοιπη Αρκαδία. Το σπίτι αποτελεί ιδιαίτερο τύπο πολυμέτωπης κατοικίας που βρίσκεται αποκλειστικά μέσα στους οικισμούς.Στη βασική του μορφή είναι διώροφο με τους κύριους χώρους σε όροφο. Ο διαχωρισμός των ανθρώπων στον όροφο και των ζώων στο ισόγειο μαρτυρά ένα ανώτερο οικοδομικό επίπεδο άρα αυξημένες ανάγκες για εξειδικευμένους χώρους. Τα σπίτια εχουν κυρίως δίριχτες και τετραριχτες στέγες με ψαλίδια (ζευκτά), από κάτω ξύλινο πάτωμα, τζάκι με κανονική στο κέντρο της μιας στενής πλευράς. Το ισόγειο συνήθως χρησιμοποιούταν ως στάβλος ή αποθήκη.  Κυρίως αναγνωρίζουμε δύο τύπος κτισμάτων

Στον πρώτο η είσοδος ειναι στο όροφο και φτάνει κανείς εκει με εξωτερική σκάλα που καταλήγει  σε ημιυπαίθριο χώρο. Ο εξώστης αποκτά δική του ιδιαίτερη τριριχτη ή μονόριχτη στέγη και από κάτω καλύπτεται με ψευδοροφή (σανίδωμα)

Στον δεύτερο τύπο κτισμάτων Η κάτοψη είναι τετράγωνη και πρόκειται για σύμμεικτη κατασκευή με περιμετρικούς πέτρινους τοίχους, με μια κεντρική κολώνα και μπετονένια πλάκα στην οροφή του ισογείου. Συχνά βρίσκουμε τις πλάκες των ορόφων να είναι στο ένα κομμάτι ξύλινες και στο άλλο από σκυρόδεμα.