Νεοχώρι

Γενικά Συμπεράσματα

Ο καθορισμός των παραγόντων που οδήγησαν στην διαμόρφωση της εικόνας ενός οικισμού απαιτεί μια πολύπλευρη, σύνθετη και συστηματική θεώρηση και μελέτη. Αυτοί οι παράγοντες αφορούν  υλικά δεδομένα, όπως την τοπογραφία, το κλίμα, τα διαθέσιμα υλικά, την κατασκευή και την διαθέσιμη τεχνολογία κατασκευής, της εκάστοτε εποχής. Ακόμα, τα κοινωνικά, πολιτισμικά και οικονομικά δεδομένα της εκάστοτε χρονικής περιόδου, έχουν συμβάλει σε μεγάλο βαθμό στην διαμόρφωση της εικόνας του οικισμού.

Το έντονο ανάγλυφο ήταν καθοριστικό για την χωροθέτηση των κατοικιών. Παρατηρούνται πυκνώσεις και αραιώσεις του δομημένου ιστού, κάτι το οποίο οδηγεί στη δημιουργία γειτονιών, περασμάτων και πλατωμάτων. Το παλαιότερο κομμάτι του οικισμού είναι το νότιο και χαμηλότερο σε υψόμετρο. Το μεταγενέστερο τμήμα του χωριού, αποτελούμενο κυρίως από μη παραδοσιακά κτίρια, βρίσκεται στο βόρειο, πιο ορεινό, τμήμα του οικιστικού συνόλου.

Το σχετικά υψηλό υψόμετρο του χωριού (950μ-1100μ) το χαρακτηρίζει από δροσερά καλοκαίρια και κρύους χειμώνες, με συχνές χιονοπτώσεις. Αυτό έχει αποτυπωθεί και στο σχεδιασμό των κτιρίων, τα οποία είχαν ανάγκη από προστασία από το ψύχος, και οδήγησαν στην εσωστρεφή διαμόρφωση όψεων, με μικρά ανοίγματα. Ωστόσο, η έντονη βλάστηση της περιοχής, προσδίδει μια προστασία από τους ψυχρούς ανέμους.

Τα παραδοσιακά κτίρια του οικισμού είναι πρισματικοί πέτρινοι όγκοι, που καλύπτονται από κεραμοσκεπή, απόλυτα εναρμονισμένοι με το φυσικό περιβάλλον. Οι τεχνίτες, εμπειρικά, κατέληξαν σε μια συγκεκριμένη κτιριακή τυπολογία, με το πέρασμα των χρόνων, δουλεύοντας, κυρίως, με απλά εργαλεία και με χειρονακτική εργασία. Οι παραδοσιακές κατασκευές του οικισμού χαρακτηρίζονται από τον συνδυασμό λίθου, ψαμμίτη και ασβεστόλιθου, και του ξύλου. Υλικών, δηλαδή βγαλμένων από την περιοχή της λίμνης Πλαστήρα. Η ορεινή αυτή περιοχή χαρακτηρίζεται από έντονη βλάστηση, κυρίως ελάτων. Έτσι, ο παραδοσιακός τρόπος κατασκευής κτιρίων ορίζει την χρήση λίθου στην φέρουσα εξωτερική τοιχοποιία και τη χρήση του ξύλου στις ξυλοδεσιές, τα πατώματα και την στέγη. 

Οι υλικότητες των κτιρίων του οικισμού πολλές. Κάθε μια εκφράζει μια διαφορετική κοινωνικοοικονομική κατάσταση που οδήγησε στην εκάστοτε δόμηση και χρήση υλικών. Οι πιο ευτελείς  κατασκευές μας παραπέμπουν σε εποχές οικονομικής ανέχειας. Από την άλλη, οι προσεγμένες κατασκευές, σύμφωνα με την παραδοσιακή αρχιτεκτονική, μας οδηγούν σε εποχές οικονομικής ευμάρειας, στις οποίες δεν είχαν εισβάλει τα νέα υλικά και τρόποι κατασκευής.

Το αποτύπωμα των καιρών είναι αρκετά εμφανές στο δομημένο ιστό του οικισμού. Το παραδοσιακό σκηνικό, σταδιακά, έχει αρχίσει να αλλοιώνεται από νέες μη συμβατές προσθήκες και επεμβάσεις. Αυτές οι αλλοιώσεις προκύπτουν από την αλόγιστη χρήση υλικών κατασκευής που δεν βγάζει ο τόπος, άλλες φορές ευτελή και άλλες όχι. Στο γεγονός της αλλοίωσης της παραδοσιακής εικόνας του οικισμού ίσως συνέβαλε ότι το Νεοχώρι  αποτελεί το κεφαλοχώρι της ευρύτερης περιοχής και δημοφιλή τουριστικό προορισμό του καλοκαιριού και του χειμώνα.