Νεοχώρι

- Πληθυσμιακά Στοιχεία, Οικονομικές και Παραγωγικές Δραστηριότητες

Το παλιό δημοτικό σχολείο- νυν πολιτιστικός σύλλογοςΟ Βοτανικός Κήπος της Λίμνης Πλαστήρα

Ο πληθυσμός του χωριού είναι περίπου 250 άτομα το χειμώνα και γύρω στα 900 άτομα το καλοκαίρι. Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται στο χωριό ανάπτυξη των τουριστικών δραστηριοτήτων αφού υπάρχουν αρκετοί ξενώνες, καφετέριες και ταβέρνες. Το Νεοχώρι φιλοξενεί παραθεριστές οι οποίοι μπορούν να απολαύσουν τόσο τις ομορφιές του βουνού και του οικισμού, όσο και τις δραστηριότητες που προσφέρονται στη λίμνη Πλαστήρα. Έτσι ένα ποσοστό των κατοίκων αντλεί το εισόδημα του από τον τουρισμό ενώ ένα άλλο από παραδοσιακές δραστηριότητες όπως η κτηνοτροφία και η γεωργία. Επίσης μεγάλος είναι ο αριθμός των συνταξιούχων κατοίκων.

Στην περιοχή δραστηριοποιούνται επίσης πολιτιστικοί σύλλογοι οι οποίοι συχνά οργανώνουν εκδηλώσεις και δραστηριότητες για την ψυχαγωγία και την εκπαίδευση των κατοίκων, δίνοντας έτσι μία επιπλέον πνοή στην περιοχή.

  Τέλος, κοντά στην παραλία της Λίμνης Πλαστήρα, σε απόσταση περίπου 1,5 χιλιομέτρου από το Νεοχώρι  (στη διαδρομή προς τα Καλύβια Πεζούλας), βρίσκεται ο Βοτανικός Κήπος, ο οποίος εγκαινιάστηκε το 1998 και περιλαμβάνει είδη από τα οικοσυστήματα της περιοχής, φυτώρια, βότανα, αρωματικά και καλλωπιστικά φυτά.