Γρηγοριανά - Παλαιόκαστρο

Συμπεράσματα

Οι οικισμοί οι οποίοι μας ανατέθηκαν είναι αρκετά κοντά ο ένας στον άλλο από γεωγραφικής απόψεως. Ο ένας, μοιάζει να συμπληρώνει των άλλον στα χαρακτηριστικά τους.

 Η πρόσβαση και στους δύο οικισμούς, γίνεται από τον κεντρικό δρόμο της περιοχής. Η βασική τους διαφορά, είναι ότι το Παλαιόκαστρο τείνει να αποκρύπτεται από την κοινή θέα του δρόμο. Αντίθετα τα Γρηγοριανά, τα διατρέχει ο βασικός άξονας από την αρχή μέχρι και το τέλος του.

Όσων αφορά τον τρόπο άρθρωσης των οικισμών, στην περίπτωση των Γρηγοριανών, γίνεται πολύ πιο ξεκάθαρος ο τρόπος με τον οποίο γίνεται. Στο Παλαιόκαστρο, τα σπίτια είναι παρατεταγμένα δίπλα από το καλντερίμι και τα στενά περάσματα που έχουν δημιουργηθεί από την διάβαση των κατοίκων.

Παρόλα αυτά, παρατηρούμε αρκετές ομοιότητες στον τρόπο ιεράρχησης και δομής των κτηρίων και του περιβάλλοντα χώρου. Και στους δύο οικισμούς η φύση παίζει σημαντικό ρόλο γι' αυτόν από τη στιγμή της δημιουργίας του, μέχρι και σήμερα. Η επαφή των κτηρίων με την φύση είναι άμεση. Η γη και ό,τι παράγει φαίνεται να μπαίνει σε πρώτο πλάνο για τους κατοίκους των οικισμών.

Οι κάτοικοι και στους δύο οικισμούς είναι λίγοι, όμως παρουσιάζουν κοινά χαρακτηριστικά στις ασχολίες και την καθημερινότητά τους.

Στα κτίσματα και των δύο οικισμών, συγκεντρώνουν πολύ ενδιαφέροντα χαρακτηριστικά τα οποία συλλέχθηκαν και μελετήθηκαν. Τα υλικά τα οποία βρέθηκαν σε μεγαλύτερο ποσοστό και σώζονται μέχρι σήμερα είναι πέτρα και ξύλο. Ο συνηθέστερος και ευκολότερος τρόπος γεφύρωσης ενός κενού, φαίνεται να ήταν οι καμάρες, οι οποίες βρέθηκαν σε μεγάλο ποσοστό στα Γρηγοριανά.

Και στους δύο οικισμούς παρατηρούμε πως τα κτήρια είχαν ποικίλες χρήσεις. Ήταν κατοικίες, στάβλοι, φάμπρικες, ελαιοτριβεία και αποθήκες. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον προκαλεί ένα από τα κτήρια που αποτυπώθηκαν στον οικισμό του Παλαιόκαστρου, το οποίο εμπεριείχε στο συγκρότημά του και πατητήρι.

Στο σύνολό της η διατήρηση των οικισμών ποικίλει. Όσα κτήρια έχουν συντηρηθεί και προστατευθεί, χρησιμοποιούνται μέχρι και σήμερα. Κάποια άλλα έχουν φθαρεί τόσο, ώστε να μην έχουν χρήση στις μέρες μας. Η παρουσία τους όμως βοηθά στο να μην χαθεί το ύφος του οικισμού. Εκτός αυτού, λόγω των ελάχιστων επεμβάσεων στα κτήρια, οι οποίες κυμάνθηκαν κυρίως στα κουφώματα, ο παραδοσιακός χαρακτήρας και των δύο οικισμών φαίνεται να διατηρείται.