Εμπορειό

Τοπόσημα

ΓουλαςΠαναγία Μεσανήλεπτομέρεια πλακόστρωσης-Παναγία Μεσανήκαμπαναριό της Παναγιάς ΜεσανήςΙ.Ν. Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Αγία θεοδοσία Μεταμόρφωση του Σωτήρος ή ΧριστόςΆγιος Σπυρίδωναςκαφενείοκαφενείοσχολείοταχυδρομείο

Οι ελεύθεροι χώροι και τα πλατώματα είναι ελάχιστα στον οικισμό. Εντοπίζονται κυρίως γύρω από εκκλησίες και δημόσιους χώρους όπως σχολεία και καφενεία. Τα σημεία όμως αυτά αν και λιγοστά αποτελούν τόπο συνάντησης των κατοίκων και ξεκούρασης των επισκεπτών του.

Χαρακτηριστικό του οικισμού είναι οι πολυάριθμες εκκλησίες που υπάρχουν σε αυτόν οι οποίες είναι δυσανάλογες με το μικρό μέγεθος του. Στον οικισμό υπάρχουν 8 εκκλησίες, από τις οποίες ξεχωρίζει η εκκλησία της Παλιάς Παναγιάς ή Παναγιά η Μεσανή, χτισμένη πιθανότατα τον 16ο αιώνα, η οποία βρίσκεται στο εσωτερικό του καστελιού και έχει εντυπωσιακό καμπαναριό. Άλλη σημαντική εκκλησία είναι η Μεταμόρφωση του Σωτήρος ή Χριστός, η οποία κατασκευάστηκε στις αρχές του 19ου αιώνα.

Επίσης από τα χαρακτηριστικά του χωριού είναι ο πύργος του Γουλά (Τουρκικά kule: "πύργος"), ένας τετραγωνικός πύργος στο βορεινό τμήμα του χωριού, ο οποίος χτίστηκε κατά την περίοδο της ενετικής κυριαρχίας, πιθανότατα γύρω στον 15ο αιώνα. Η παράδοση θέλει ο πύργος να έχει κτιστεί από τους μοναχούς της Μονής του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου της Πάτμου και ότι εκεί φυλάσσονταν οι θησαυροί της μονής. Στην πραγματικότητα, η χρήση του, ως μετόχι, από τους μοναχούς της μονής αυτής έγινε αρκετά μεταγενέστερα της ανέγερσης του, ενώ πηγές αναφέρουν ότι πριν την μονή ανήκε στην οικογένεια Δαργέντα. Στο εσωτερικό του πύργου υπήρχε εκκλησάκι, το οποίο δεν υπάρχει πια, του Οσίου Χριστοδούλου, ο οποίος ήταν ιδρυτής της Μονής της Πάτμου. Από τον πύργο υπήρχε σήραγγα, η οποία οδηγούσε στο καστέλι.