Κοντοβάζαινα

Συγκριτικοί Πίνακες

 

Σύμφωνα με την ανάλυση των αποτυπωμένων κτηρίων προέκυψε μία τυπολογία  με κριτήριο τους χώρους κατοίκησης .

Όσον αφορά τους χώρους κατοίκησης τα κτήρια διακρίνονται σε μονόχωρα , δίχωρα , τετράχωρα, πεντάχωρα και πλέον.

Ο απλούστερος και παλαιότερος τύπος κτηρίου είναι το μονόχωρο σπίτι το οποίο χωριζόταν σε 2 ανισομερή τμήματα: το μικρότερο και υπερυψωμένο του άλλου κατά 20 εκατοστά το οποίο χρησιμοποιούνταν από τους ανθρώπους και το μεγαλύτερο στο οποίο βρίσκονταν τα ζώα. Το μονόχωρο σπίτι έχει  ορθογωνική κάτοψη διαστάσεων περίπου 5,5 x 11 μέτρων και νότιο προσανατολισμό ενώ τα περισσότερα ανοίγματα βρίσκονται στη νότια και επιμήκη πλευρά του.

Μεταγενέστερος του μονόχωρου σπιτιού είναι ο τύπος κατοικίας ανώι-κατώι , όπου το ανώι ήταν δίχωρο και χρησιμοποιούνταν από τους ανθρώπους ενώ το κατώι χρησιμοποιούνταν είτε για αποθήκευση τροφίμων και κρασιού είτε ως χώρος για τα ζώα. Το ανώι χωρίζεται στον καθημερινό χώρο (τζάκι , νεροχύτης κ.α.) και στον χώρο ύπνου. Τα χαρακτηριστικά των διαστάσεων και του προσανατολισμού συμφωνούν με αυτά του μονόχωρου σπιτιού.

Στις τετράχωρες, πεντάχωρες και πλέον κατοικίες τα περισσότερα στοιχεία τους είναι ίδια με αυτά των μονόχωρων και δίχωρων σπιτιών. Εκείνο που αλλάζει είναι η αύξηση τετραγωνικών μέτρων μαζί με την παράλληλη κατασκευή νέων χώρων όπως ο προθάλαμος, το χειμωνιάτικο , η κουζίνα κ.α..

 

Σύμφωνα με την ανάλυση των αποτυπωμένων κτηρίων προέκυψαν 4 κατηγορίες ως προς το σχήμα της κατόψεως των κτηρίων . Το συνηθέστερο σχήμα κάτοψης είναι το ορθογώνιο παραλληλόγραμμο διαστάσεων περίπου 5,5 x 11 μέτρων και συναντάται σε μονόχωρα, δίχωρα, τετράχωρα, πεντάχωρα και πλέον σπίτια. Στην δεύτερη κατηγορία ανήκουν τα κτήρια των οποίων η κάτοψη είναι τετραγωνική ενώ στην τρίτη κατηγορία ανήκουν εκείνα των οποίων η κάτοψη έχει σχήμα «Γ».

Μοναδική εξαίρεση αποτελεί σε όλο τον οικισμό της Κοντοβάζαινας το κτήριο με σχήμα κατόψεως «Π». Οι τρεις τελευταίες κατηγορίες αφορούν τετράχωρα , πεντάχωρα και πλέον σπίτια.