Κοντοβάζαινα

Γεωγραφική Θέση - Επικοινωνία - Προσβάσεις

         Η  Γορτυνία  καταλαμβάνει το βορειοδυτικό τμήμα  του νομού Αρκαδίας,  δηλαδή την  Αρκαδική χώρα δυτικά  του όρους Μαινάλου και των προεκτάσεών του στα νότια και  φτάνει  δυτικά  μέχρι τον ποταμό Ερύμανθο. Ως ακρότατα γεωγραφικά σημεία της Γορτυνίας μπορούμε να θεωρήσουμε ανατολικά το βουνό Πατερίτσα (ανατολικά    της Βυτίνας), δυτικά τον ποταμό Ερύμανθο και το χωριό Βελημάχι, νότια τον Αλφειό ποταμό και βόρεια το τμήμα του ποταμού Λάδωνα το οποίο βρίσκεται νότια της Δάφνης και κοντά στην Κερκίνη. Η Γορτυνία είναι η πλέον ορεινή περιοχή της Αρκαδίας και έχει έκταση 1190 τετραγωνικά  χιλιόμετρα . Στα βόρεια συνορεύει  με την επαρχία Καλαβρύτων του νομού Αχαΐας , ανατολικά με την επαρχία  Μαντινείας του νομού Αρκαδίας , νοτιοανατολικά  με  τις επαρχίες  Μεγαλοπόλεως και Τριφυλλίας του νομού Αρκαδίας και νοτιοδυτικά με την επαρχία Ολυμπίας του νομού Ηλείας.

         Ο δήμος  Κοντοβάζαινας και ο ομώνυμος οικισμός  αποτελεί τμήμα της Επαρχίας  Γορτυνίας . Βρίσκεται στο βορειοδυτικό άκρο του νομού  Αρκαδίας και είναι ο βορειότερος δήμος του. Συνορεύει με τους δήμους Κλείτορος και Τροπαίων από πλευράς Αρκαδίας, και με τους νομούς Αχαϊας και Ηλείας. Στον δήμο αυτό πέραν της Κοντοβάζαινας ανήκουν οι οικισμοί Βάχλιας, Βελημαχίου, Βιδιακίου, Βούτση ,  Δήμητρας,  Καρδαριστίου και Παραλλογγών.    

          Η   Κοντοβάζαινα  ,έδρα του δήμου ,είναι  κτισμένη στους πρόποδες του Αφροδίσιου όρους και είναι απλωμένη αμφιθεατρικά  με επιβλητική θέα προς την κοιλάδα του Λάδωνα. Πρόκειται  για ορεινό  γραφικό κεφαλοχώρι  με υψόμετρο 650 μέτρα  που απέχει 72 χιλιόμετρα από την Τρίπολη. Η πρόσβαση στον οικισμό γίνεται οδικώς με πολλούς τρόπους:

  •  Από Τρίπολη (μέσω Βυτίνας - Λαγκαδίων- Τροπαίων -Βάχλιας - Δήμητρας)
  • Από Τρίπολη, Πάτρα , Καλάβρυτα μέσω της εθνικής οδού 111
  • Από Πύργο, μέσω της Εθνικής οδού Τρίπολης - Αρχαίας Ολυμπίας – Πύργου