Σε μεγάλο βαθμό σήμερα η Κοντοβάζαινα έχει διατηρήσει τον αρχιτεκτονικό της χαρακτήρα. Βέβαια πολλές είναι και οι περιπτώσεις των κτιρίων του οικισμού που έχουν υποστεί αλλοιώσεις που μπορούν να χαρακτηριστούν άλλοτε ως μικρής και άλλοτε μεγαλύτερης κλίμακας. Αυτές αφορούν αντικατάσταση και ενίσχυση των λιθοδομών με στοιχεία οπλισμένου σκυροδέματος σε περιορισμένη όμως έκταση, αντικατάσταση υπερθύρων πάλι με οπλισμένο σκυρόδεμα αλλά και του ξύλινου φέροντος οργανισμού των στεγών. Η "σχετική" διατήρηση του παραδοσιακού αρχιτεκτονικού χαρακτήρα της Κοντοβάζαινας οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην ύπαρξη πολλών ερειπωμένων κτηρίων που δεν έχουν υποστεί αλλοιώσεις και τροποποιήσεις.
Ένας περιορισμένος αριθμός κτισμάτων στην Κοντοβάζαινα έχει υποστεί σύγχρονες επεμβάσεις που συνάδουν με τον κατασκευαστικό χαρακτήρα του οικισμού.Χαρακτηριστικά θα αναφέρουμε δυο παραδείγματα τα οποία θεωρούμε ότι με τον κατάλληλο σχεδιασμό και την μελετημένη χρήση των υλικών και των σύγχρονων κατασκευαστικών μεθόδων εναρμονίζουν το παλιό με το νέο.
α.Αρχοντικό Ντόλου K27:Το κτίσμα βρίσκεται κεντρικά στο χωριό,πάνω στην οδό Λαμπροπούλου και έχει χαρακτηριστική τετράγωνη κάτοψη.Έχει υποστεί σύγχρονες επεμβάσεις στις εξωτερικές όψεις του και έχει ενισχυθεί το φέρον σύστημά του με ειδική κατασκευή.Τα παλιά ξύλα στους εξωτερικούς εξώστες και τα παλιά κουφώματα αντικαταστάθηκαν με νέες κατασκευές από ξύλο και μέταλλο.
β.Α45:Κτίριο στη νοτιοδυτική μεριά του ποταμού,είναι σε διαδικασία αναστήλωσης η οποία φαίνεται να γίνεται με προσεγμένο τρόπο.Έχει διατηρηθεί η εξωτερική πέτρινη φέρουσα τοιχοποιία και μάλιστα έχει υποστεί αμμοβολή για να καθαρίσει η όψη της πέτρας.Το πρέκι και η ποδιά των ανοιγμάτων διαμορφώνονται με οπλισμένο σκυρόδεμα,όπως και η κορνίζα της στέγης.Η τελευταία κατασκευάζεται με πρότυπο την παλιά ξύλινη τετράρριχτη στέγη.Το πάτωμα του πρώτου ορόφου στηρίζεται σε μεταλλική κατασκευή,ο μελετημένος σχεδιασμός της οποίας δεν αλλοιώνει το χαρακτήρα του συνόλου.