Κοντοβάζαινα

Συμπεράσματα

 

  α) Οι παράγοντες που επέδρασαν στον καθορισμό της μορφής του οικιστικού συνόλου της Κοντοβάζαινας διακρίνονται σε υλικούς και σε  άυλους . Οι υλικοί είναι:  το ορεινό ανάγλυφο του οικισμού, η γεωμορφολογία του εδάφους, το ηπειρωτικό κλίμα της περιοχής, η εύκολη εξαγωγή της πέτρας ως δομικού υλικού και η ύπαρξη κατάλληλης ξυλείας. Η καλή γνώση της δομικής τεχνικής από ντόπιους τεχνίτες σε συνδυασμό με τους παράγοντες αυτούς βοήθησε στη δημιουργία του αξιόλογου αυτού οικισμού.

Όσον αφορά την γεωμορφολογία του εδάφους χαρακτηριστική είναι  η αμφιθεατρική ανάπτυξη της Κοντοβάζαινας στις δύο πλαγιές του βουνού. Τα δύο αντικριστά τμήματα της Κοντοβάζαινας χωρίζονται από τον παραπόταμο του Λάδωνα και επικοινωνούν μέσω των των γεφυρών.

  Σχετικά με τους κοινωνικούς και οικονομικούς  παράγοντες  που συνετέλεσαν στη διαμόρφωση του οικισμού πρέπει να αναφερθούν οι ιδιαίτερες συνθήκες που δημιουργούντο σε κάθε φάση εξέλιξης της εμπορικής δραστηριότητας των κατοίκων της. Είναι αξιοσημείωτο το γεγονός πως πολλοί κάτοικοι διατηρούσαν σχέσεις με την Αθήνα, κυρίως εμπορικές. Κάποιοι μάλιστα ήταν κάτοχοι επιχειρήσεων στην πρωτεύουσα. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα των αδερφών Λαμπρόπουλων.  

Η εμπορική ζώνη που αρχικά βρισκόταν στη δυτική πλευρά ,έπειτα μετακινήθηκε στην ανατολική για να εδραιωθεί τελικά και πάλι στη δυτική λόγω και της διάνοιξης του κεντρικού εμπορικού δρόμου επί πρωθυπουργίας Δεληγιάννη, τo 1903 .

β) Ο οικισμός της Κοντοβάζαινας  δεν εμφανίζει ένα συγκεκριμένο χαρακτήρα ως προς τη μορφή και την τυπολογία των κτιρίων, οι οποίες ποικίλουν .  Η διαφοροποίηση αυτή των κτισμάτων στις διάφορες  οικιστικές ενότητες του οικισμού  ανάλογα με τις κονωνικοοικονομικές συνθήκες κάθε εποχής φαίνεται  παρακάτω σε χαρακτηριστικά παραδείγματα:  Ο  παλαιότερος οικιστικός πυρήνας  της Κοντοβάζαινας, ο λεγόμενος    Φραγκομαχαλάς, περιλαμβάνει διώροφα κτίσματα τύπου ανώι-κατώι όπου στο κάτω επίπεδο στεγάζονταν τα οικόσιτα ζώα και στο επάνω η οικογένεια . Η επιλογή μικρών ανοιγμάτων στο βορρά σε αντίθεση με τα μεγαλύτερα της νότιας πλευράς των κτισμάτων φανερώνει την λαϊκή αρχιτεκτονική αντίληψη.

Επίσης κατά μήκος του εμπορικού δρόμου βρίσκονται διώροφα κτίρια στα οποία το ισόγειο χρησιμοποιούνταν ως κατάστημα και ο όροφος ως κατοικία. Στα συγκεκριμένα κτίρια πρέπει να επισημανθούν οι νεοκλασικές επιδράσεις όπως η συμμετρία των ανοιγμάτων στην όψη , το γείσο στην στέψη κ.α.