Κοντοβάζαινα

Κοντοβάζαινα

 

      Όσον αφορά στον υπό εξέταση οικισμό της Κοντοβάζαινας , τα ιστορικά στοιχεία είναι ιδιαίτερα σημαντικά και ενδιαφέροντα. Για την προέλευση του ονόματός της υπάρχουν δύο εκδοχές : Η πρώτη  αναφέρει ότι μια  Κυρά της περιοχής  ,η Μονοβύζα, της οποίας ο πύργος ταυτίζεται με το φρούριο της Άκοβας όπου είχε έδρα η Βαρωνία του  Gautier de Rosieres έδωσε το όνομά της στο χωριό. Σύμφωνα με τη δεύτερη το όνομα «Κοντοβάζαινα» προήλθε από  κάποιον Φράγκο αξιωματούχο (Conte Vasain).

    Τα ιστορικά μνημεία του οικισμού που καλύπτουν ένα ευρύ χρονολογικό φάσμα είναι μάρτυρες  της σημασίας  που είχε η Κοντοβάζαινα στους αιώνες που πέρασαν . Ο ναός της  Ερυκίνης Αφροδίτης ( έχουν απομείνει μόνο λείψανα αυτού ) χρονολογείται  στον 7ο π.Χ. αιώνα και ήταν ένα Ιερό που επικοινωνούσε με την Αρχαία Ψωφίδα και Θελπούσα , όπου στις πηγές της  «πλάκας» λούζονταν οι αθλητές κατά την αρχαιότητα πριν πάνε στο στάδιο της Ολυμπίας για να αγωνιστούν. Λέγεται ότι εκεί υπήρχε και σημαντικό μαντείο . Επίσης, εκεί τοποθετείται η γέννηση της Αφροδίτης (Λαδογενής), σύμφωνα με μια παράδοση παλαιότερη αυτών που τη φέρουν να έχει γεννηθεί στην Κύπρο ή στα Κύθηρα.

     Στην Κοντοβάζαινα χτίστηκαν επιπλέον δεκαεπτά λιθόκτιστες εκκλησίες. Ο Ιερός Ναός του Αγίου Νικολάου ανεγέρθηκε διαρκούσης της Ελληνικής Επανάστασης το 1826. Η Μονή Παναγίας Κλειβωκάς ( Το Μετέωρο της Γορτυνίας) μοιάζει σαν αετοφωλιά  πάνω στον απόκρημνο βράχο ύψους άνω των 200 μέτρων. Το περιβάλλον είναι επιβλητικό ενώ η μεγάλη πέτρινη σκάλα ανεβάζει στο προαύλιο της μικρής εκκλησίας, χτισμένης στο στόμιο της σπηλιάς όπου πριν από ένα και πλέον αιώνα  βρέθηκε η εικόνα της Παναγίας.

     Στην Επανάσταση ,η περιοχή  λειτούργησε ως εργαστήριο όπλων και μπαρούτης στον Κονοσό κοντά στα Μπαρουξέικα σπίτια, αλλά και ως καταφύγιο. Από τα πρωτοπαλίκαρα  του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη ήταν ο Μπελντέκος από την Κοντοβάζαινα. Το  Δημοτικό τραγούδι……Ο ήλιος εβασίλεψε κι ο Αλή Φαρμάκης πάει ,Παει στη  Κοντοβάζαινα  να φτιάσει  τ’άρματα του, ένας πασιάς τον απαντά κι άλλος πασιάς του λέει - Που πας ,Αλη  Μπελούμπαση και συ βρε Αλή Φαρμάκη :Πάγω στην Κοντοβάζαινα να φτιάσω τ ’άρματά μου μας επιβεβαιώνει την παραπάνω μαρτυρία