Ελληνικό

Ανοίγματα

Άνοιγμα παραθύρου με ξύλινο πρέκιΆνοιγμα παραθύρου με οριζόντιο λίθινο πρέκι και διακοσμητικό τόξοΆνοιγμα πόρτας με οριζόντιο μονολιθικό πρέκι και ανακουφιστικό τόξοΆνοιγμα πόρτας με οριζόντιο ξύλινο πρέκιΆνοιγμα πόρτας με τοξωτό πρέκι και ανακουφιστικό τόξο από ακτινωτά τοποθετημένες πέτρεςΆνοιγμα πόρτας με τοξωτό υπέρθυρο από διαδοχικές, ακτινωτά τοποθετημένες πέτρεςΆνοιγμα πόρτας με διπλό τοξωτό υπέρθυροΕικόνα 1Εικόνα 2Εικόνα 3Εικόνα 4Εικόνα 5Εικόνα 6Εικόνα 7Εικόνα 8

Ανοίγματα παραθύρων

Τα ανοίγματα των παραθύρων ποικίλουν ως προς το μέγεθός τους. Συναντάμε άλλοτε πολύ μικρά και άλλοτε κανονικού μεγέθους, στενόμακρα με κατακόρυφο το μεγάλο άξονα.
Όσον αφορά στο σχήμα τους, αρχικά, όπως πληροφορούμαστε από παλαιότερες πηγές, ήταν τοξωτό, ενώ με το πέρασμα του χρόνου, τα παράθυρα λάμβαναν σχήμα τετραπλεύρου με τοξωτό όμως ανακουφιστικό τόξο. Τα τελευταία χρόνια, κατά κύριο λόγο, κατασκευάζονται τετράπλευρα ανοίγματα με οριζόντιο υπέρθυρο.
Πιο συγκεκριμένα στον οικισμό συναντώνται αρκετών τύπων, όπως:

  • στενόμακρης ορθογωνικής όψης, με οριζόντιο μονολιθικό πρέκι
  • με οριζόντιο μονολιθικό πρέκι και ανακουφιστικό τόξο διακοσμητικού χαρακτήρα.
  • με οριζόντιο ξύλινο, μεταλλικό η λίθινο πρέκι και με υπέρθυρο σχηματιζόμενο από τοξωτά τοποθετημένες πέτρες οι οποίες μοιράζουν τις δυνάμεις πιο ομαλά στις παρειές.
  • με τοξωτό υπέρθυρο αποτελούμενο από διαδοχικές πέτρες.

Εσωτερικά τα περισσότερα έχουν τοξωτή άνω απόληξη, ενώ σε κάποια, στο εσωτερικό μέρος της ποδιάς διαμορφώνεται νεροχύτης, ο οποίος καταλαμβάνει το πάχος του τοίχου. Σήμερα βέβαια δεν έχουν την ίδια χρήση.

 

Ανοίγματα θυρών

 

Η δομή των ανοιγμάτων των θυρών ακολουθεί μία παρόμοια λογική με αυτή των παραθύρων. Και εδώ διακρίνουμε λίθινο ενιαίο πρέκι με ή χωρίς τοξωτό υπέρθυρο διακοσμητικού χαρακτήρα ή απλό τετράπλευρο πλαίσιο με ξύλινο ή μεταλλικό οριζόντιο πρέκι. Στις θύρες που το πλαίσιό τους συντίθεται από διαδοχικούς λίθους, αυτοί συγκρατούνται μεταξύ τους με μεταλλικά στοιχεία, τα λεγομένα τζινέτια.