Λαγκάδια (Τμήμα Α)

Γενική Παθολογία Κτισμάτων

Φθορά λόγω ριζών δέντρουΦθορά λόγω ριζών δέντρουΚατάρρευση κεντρικού κλειδιού ανοίγματοςΠροσπάθεια συγκράτησης τοίχουΡηγμάτωση υλικούΡηγμάτωση τοίχουΡηγμάτωση τοίχουΑνερχόμενη υγρασίαΦθορά ξύλου λόγω υγρασίας

Οι δομικές αστοχίες που εμφανίζονται στα παλαιότερα κτίρια του οικισμού έχουν να κάνουν κυρίως  με ρηγματώσεις σε μεμονωμένα σημεία των πέτρινων τοίχων αλλά και με ολοκληρωτική κατάρρευση των τοίχων. 

Ακόμη, πολύ συχνά εντοπίζεται η καθίζηση του κεντρικού κλειδιού στα υπέρθυρα των ανοιγμάτων.Κάτι τέτοιο είναι κυρίως αποτέλεσμα τησ απομάκρυνσης των δύο παράλληλων τοίχων του κτιρίου,μεγαλώνοντας έτσι το κενό που καλείται να γεφυρώσει το υπέρθυρο.

Η αποσάθρωση του εδάφους και οι μετακινήσεις των χωμάτων έχουν οδηγήσει ακόμη και στην αποχώρηση μεγάλου μέρους κτιρίου με αποτέλεσμα να έχουμε περίπτωση που παραμένει στη θέση του μόνο ένας τοίχος.  

Άλλες περιπτώσεις αφορούν φθορές που σχετίζονται με την βλάστηση, όπως ισχυρές ρίζες δέντρων καθώς και φθορές που σχετίζονται με την φύση των υλικών, όπως ρηγματώσεις των υλικών, αποσάθρωση, λειχήνες και βρύα λόγω ανερχόμενης υγρασίας.