Λαγκάδια (Τμήμα Α)

Γενική Εικόνα - Σχέση με το Φυσικό Περιβάλλον

Τα Λαγκάδια αναπτύσσονται αμφιθεατρικά σε  πλαγιά κλίσης 70% στον ορεινό όγκο του Μαινάλου. Το χωριό χωρίζεται νοητά σε ζώνες καθώς το διαπερνούν τρία ρέματα που καταλήγουν στον Τουθώα – κατά τον Παυσανία, παραπόταμο του Λάδωνα. Η κεντρική πλατεία βρίσκεται σε υψόμετρο περίπου 800 μέτρων, τα κτίρια όμως  φτάνουν μέχρι τα 500 μέτρα στον Κάτω Μαχαλά και τα 1000 μέτρα στον Πάνω Μαχαλά. Η μορφολογία του εδάφους έδωσε και το όνομα του χωριού «Λαγκάδια» που συχνά αναφέρεται και ως «κρεμαστό χωριό».

Η πέτρα κυριαρχεί ως δομικό υλικό ενώ η κλίση αντιμετωπίζεται με διαφορετικό αριθμό ορόφων στη χαμηλότερη και την ψηλότερη πλευρά του κτιρίου ή υμιυπόγεια.

Το χωριό είναι γνωστό για τους «Κτιστάδες» του, τους «Λαγκαδινούς μαστόρους». Όντας δεξιοτέχνες έδωσαν λύσεις σε κτιριολογικά προβλήματα που ακόμα και σήμερα εντυπωσιάζουν, πόσο μάλλον αν ληφθούν υπόψη εκείνες οι συνθήκες. Με το πέρασμα του χρόνου και τις μεταβολές του χωριού, η ένταξή του στη συγκεκριμένη τοποθεσία και η σύνδεσή του με το φυσικό περιβάλλον είναι απόλυτα αρμονικές για μια σειρά λόγους χωρίς οι ίδιοι οι δημιουργοί του να είναι πολεοδόμοι. Το χωριό έχει νότιο προσανατολισμό γεγονός που σε συνδυασμό με την έντονη κλίση του επιτρέπει να «αυτοπροστατεύεται» από τους βοριάδες. Σε πολλά σημεία τοποθετούνται αναλημματικά τοιχώματα, οι πεζούλες, που βοηθούν στη συγκράτηση των χωμάτων. Πετρόκτιστες βρύσες συναντώνται σε διάφορα σημεία του χωριού αξιοποιώντας τα τρεχούμενα νερά. Παλαιότερα χρησιμοποιούνταν και νερόμυλοι.

Όπως θα αναφέρουμε και παρακάτω – στα  ιστορικά στοιχεία και τις οικονομικές δραστηριότητες – η δόμηση του χωριού ήταν πολύ πυκνή. Αυλές και ελεύθεροι χώροι διαμορφώθηκαν μεταγενέστερα με το φυσικό στοιχείο να μην απορρίπτεται αλλά να χρησιμοποιούνται φυτεύσεις και δέντρα. Το ίδιο το γεγονός ότι τα πετρόχτιστα κτίρια κυριαρχούν συνδέει ιδανικά την ανθρώπινη παρέμβαση με τη φύση.

Στις κατάφυτες πλαγιές του Μαινάλου, συνεπώς και μέσα στα όρια του χωριού συναντώνται έλατα, πεύκα, φραγκοσυκιές, καρυδιές, πλατάνια, κυπαρίσσια, και άλλα ποώδη φυτά και θάμνοι.

Βορειοδυτικά του χωριού, λίγο πιο έξω από τη γειτονιά της Αγίας Τριάδας στον Πάνω Μαχαλά βρίσκεται το σπήλαιο Κρανιάς.

Το κωδωνοστάσιο του Ι.Ν. Παμμεγίστων Ταξιαρχών  με φόντο τις κατάφυτες πλαγιές του Μαινάλου
Το κωδωνοστάσιο του Ι.Ν. Παμμεγίστων Ταξιαρχών με φόντο τις κατάφυτες πλαγιές του Μαινάλου
Άποψη του χωριού (ερχόμενοι από τη Βυτίνα)
Άποψη του χωριού (ερχόμενοι από τη Βυτίνα)
Πεζούλες
Πεζούλες
Αεροφωτογραφία των Λαγκαδίων στην ευρύτερη περιοχή
Αεροφωτογραφία των Λαγκαδίων στην ευρύτερη περιοχή