Λαγκάδια (Τμήμα Α)

Στέγες

Αξονομετρική απεικόνιση φέροντος συστήματος στέγηςΛεπτομέρεια σύνδεσης στέγης-μπαμπάςΛεπτομέρεια στέγης-γωνίαΛεπτομέρεια σύνδεσης στέγης
Οι στέγες αποτελούν ιδιαίτερο κομμάτι του παραδοσιακού οικισμού, γιατί επιδρούν στον τρόπο ένταξης των κτιρίων στο φυσικό περιβάλλον εξαιτίας των πλούσιων χρωμάτων που δίνουν τα κεραμίδια.
 
Ως προς την κατασκευή τους, το κύριο φέρον τμήμα της-το οποίο συγκρατεί τα φορτία της επικάλυψης, τα βάρη του χιονιού και τις πιέσεις του ανέμου- αποτελείται από σύνθετα, τριγωνικά, δύσκαμπτα κυρίως δικτυώματα από ξύλινα δοκάρια, τα οποία ονομάζονται ζευκτά.
 
Όταν το ζευκτό αποτελείται από δύο απλά δοκάρια, υπάρχουν πλάγιες ωθήσεις στους τοίχους. Επειδή οι τοίχοι δεν είναι συνήθως ικανοί να εξουδετερώνουν τις ωθήσεις αυτές, είναι απαραίτητη η ύπαρξη ενός οριζόντιου δοκαριού που συνδέει τα δύο κάτω άκρα και ονομάζεται ελκυστήρας.
 
Οι κατακόρυφοι στύλοι, οι οποίοι υπάρχουν στα ζευκτά χρησιμεύουν κυρίως για να μειώνουν τις κάμψεις των ζευκτών  ονομάζονται μπαμπάδες (τεγοστάτες).