Στους ιδιαίτερα αναπτυγμένους οικισμούς της Γορτυνίας παρατηρούνται έντονες επιδράσεις από το νεοκλασσικό ρεύμα. Στο Βελημάχι, ωστόσο, δεν συναντάμε σε μεγάλο βαθμό αυτήν την επιρροή παρά μόνο στις θύρες και τα παράθυρα, με κύριο το συνδυασμό παραδοσιακής αρχιτεκτονικής τοξωτών ανοιγμάτων στο ισόγειο, με νεοκλασσικό όροφο. Η τοποθέτηση της θύρας αξονικά του κτηρίου και η συμμετρική προς αυτή τοποθέτηση παραθύρων αποτελεί το κύριο στοιχείο νεοκλασικού χαρακτήρα. Επιπλέον, πολλά παράθυρα έχουν ορθογώνιο σχήμα μεγαλύτερο από τα παλαιότερα, με αποτέλεσμα τον άπλετο φωτισμό του κτηρίου, πιθανώς ως αποτέλεσμα των βελτιωμένων συνθηκών διαβίωσης που παρατηρούνται μετά τη δημιουργία του ελεύθερου Ελληνικού Κράτους. Το στοιχείο του νεοκλασικισμού εμφανίζεται επίσης στον τρόπο διαμόρφωσης των λίθινων πλαισίων στα ανοίγματα.
Ο χαρακτήρας αυτός εντείνεται σε κτήρια λόγιας κατασκευής (σχολαρχείο) και κατοικίες μεγάλης κλίμακας (κατοικία Κανελόγιαννη).
Η νεοκλασική επιρροή εμφανίζεται κυρίως στο Σχολαρχείο -τοπόσημο του χωριού που ακολουθώντας μία λόγια αρχιτεκτονική διαθέτει νεοκλασικά χαρακτηριστικά. Απόλυτη συμμετρία χαρακτηρίζει τις όψεις του. Μαρμάρινο υπέρθυρο με επιμέρους λάξευση συναντάμε στην κύρια θύρα με επιβλητικό νεοκλασικό ύφος.
Αντίστοιχα σε μεγάλες κατοικίες συναντάται είσοδος με μαρμάρινο υπέρθυρο νεοκλασικού ύφους όπως στο αρχοντικό του Κανελόγιαννη, την κατοικία του προέδρου και άλλες.