Η παρατήρηση του πολεοδομικού δικτύου και της αρχιτεκτονικής ταυτότητας οδηγεί σε μια προσπάθεια διαχωρισμού των συνοικιών. Ο διαχωρισμός έχει γίνει λαμβάνοντας την πλατεία ως τον πυρήνα, γύρω από τον οποίο εξελίσσεται ο οικισμός.
Η συνοικία Α θεωρείται η παλαιότερη και ο αρχικός πυρήνας του οικισμού. Στην πεποίθηση αυτή οδηγεί καταρχάς ο δαιδαλώδης πολεοδομικός ιστός των μονοπατιών, η παλαιότητα των λαϊκότροπων κτηρίων της και ο πυκνοδομημένος χώρος. Σε αυτή την περιοχή πιθανώς να κατοικούσαν οι λαϊκές κοινωνικές τάξεις, που ζητούσαν την «ασφάλεια» του λόφου. Ενισχύεται επίσης ιστορικά από το γεγονός ότι ο αρχαίος οικισμός ήταν στο λόφο Καρνά, 300 μ. από τον σημερινό.
Η συνοικία Β αποτελεί το νεότερο τμήμα του οικισμού. Χαρακτηρίζεται από νέα, σύγχρονα κτήρια, διασκορπισμένα κατά μήκος των δευτερευουσών οδών που τη διασχίζουν. Δεν υπάρχει πυκνή δόμηση, αλλά αντιθέτως ο αδόμητος χώρος εισβάλλει ισχυρά στο δομημένο και συνυπάρχει με αυτόν.
Η συνοικία Γ θεωρείται η περισσότερο «αστική», όπου κατοικούσε η τάξη των εμπόρων. Τόσο ο πολεοδομικός ιστός, με την «ιπποδάμεια» χάραξη, τα ορθογωνικά οικοδομικά τετράγωνα και τους φαρδείς, επίπεδους δρόμους, όσο και τα νεοκλασικίζοντα σπίτια, μεγάλων διαστάσεων, με τις όμορφες όψεις ενισχύουν την άποψη αυτή. Παράλληλα, δεν παρατηρείται πυκνή δόμηση, αλλά μια ισορροποιημένη σχέση του δομημένου και του αδόμητου χώρου. Η συνοικία αυτή έπεται χρονικά της συνοικίας Α και δηλώνει πολιτική και οικονομική σταθερότητα. Επίσης σημαντικό είναι ότι βρίσκεται σε αμεσότερη σχέση με το εμπορικό – πολιτικό κέντρο, την πλατεία.
Η συνοικία αποτελεί εξέλιξη της συνοικίας Γ, μοιραζόμενη με αυτήν το σημερινό πλάτωμα της παιδικής χαράς που ήταν άλλοτε κτήριο – σχολείο- που κατεδαφίστηκε.
Η συνοικία Ε αποτελεί μια ενδιάμεση εξέλιξη μεταξύ της συνοικίας Α και της συνοικίας Δ, με κτήρια μιας ενδιάμεσης χρονικής περιόδου και μιας μέσης παραδοσιακής αρχιτεκτονικής. Τείνει περισσότερο να θεωρείται εξέλιξη της συνοικίας Α και ουσιαστικά να διαχωρίζεται από την συνοικία Δ εξαιτίας της Εθνικής οδού Μονεμβασιάς – Κροκεών που τις διασχίζει.