Γενικότερα, τα παραδοσιακά κτίσματα στο Λάχι είναι πρωτίστως διώροφα. Χωρίζονταν στο κατώι – ισόγειο - που λειτουργούσε, πιθανότατα, ως βοηθητικός χώρος, ή χώρος για τα ζώα, ή ακόμα και χώρος εργασίας, και το ανώι – όροφος - που περιλάμβανε την κύρια κατοικία της οικογένειας με χώρους ύπνου. Τα περισσότερα σπίτια δεν διέθεταν τουαλέτα, ενώ όσα είχαν, ήταν ένα εξωτερικό αυτόνομο κτίσμα, συνήθως στην βεράντα, πάνω στο δώμα του ισογείου.
Η όψη, ανάλογα με το μήκος της χωρίζεται σε τρεις βασικές κατηγορίες: α) τοποθετείται μία πόρτα στο κέντρο και δύο παράθυρα, δεξιά και αριστερά της, συμμετρικά ως προς τον κεντρικό άξονα, β) η πόρτα τοποθετείται, συνήθως, δεξιά, με ένα παράθυρο στα αριστερά, συμμετρικά ως προς τον κεντρικό άξονα, και στον όροφο τοποθετούνται άλλα δύο παράθυρα πάλι με τον ίδιο τρόπο και γ) εκεί όπου δεν υπάρχει πόρτα, τοποθετούνται δύο παράθυρα σε μονώροφα, και αντίστοιχα τέσσερα σε διώροφα, πάλι συμμετρικά ως προς τον κεντρικό άξονα. Όλα τα ανοίγματα είναι κατά βάση χτισμένα με τον ίδιο τρόπο και τα περισσότερα έχουν ένα λίθινο εμφανές πλαίσιο.
Επίσης, φαίνεται πως στον οικισμό κυριαρχεί η στέγη, και συγκεκριμένα, η τετράριχτη στέγη, όπως φαίνεται από τα ήδη υπάρχοντα κτήρια, από τα παραδοσιακά κτίσματα που έχουν διασωθεί και από τα ερείπια που μπορούσαμε να την υποθέσουμε.
Όσον αναφορά τα υλικά, είναι χτισμένα με πέτρες από την περιοχή. Η σκεπή καλύπτεται με καλάμια και κεραμίδια.