Λάχι

Υφιστάμενο Νομοθετικό Πλαίσιο

[7]

       Με βάση το ΦΕΚ, ο Οικισμός Λάχι της Κοινότητας Λαχίου Επιδ. Λιμηράς του Ν.Λακωνίας, κατατάσσεται :

  1. Ως προς τη θέση στον χώρο : ως ούτε περιαστικός, ούτε παραλιακός ή τουριστικός
  2. Ως προς το βαθμό προστασίας : ως ενδιαφέρων (όσοι συγκροτούν σύνολο περιορισμένου αρχιτεκτονικού ενδιαφέροντος)
  3. Ως προς το βαθμό δυναμικότητας : ως στάσιμος (όσοι  δεν έχουν πληθυσμό ίσο ή μεγαλύτερο των 200 κατοίκων σύμφωνα με τη τελευταία απογραφή πληθυσμού και κατά την απογραφική περίοδο της τελευταίας δεκαετίας δεν εμφανίζουν πληθυσμιακή αύξηση μεγαλύτερη του 10%, ή κατά την τελευταία τριετία εμφανίζουν αριθμό νέων οικοδομών και προσθηκών κυρίων χώρων σε ποσοστό μεγαλύτερο του 20% του συνολικού αριθμού των υπαρχόντων σπιτιών του οικισμού.)
  4. Ως προς το βαθμό διασποράς : ως συνεκτικός (όσων τουλάχιστον το 90% των οικοδομών, δεν απέχουν ανά δύο (2) μεταξύ τους απόσταση μεγαλύτερη των 40 μέτρων. Ως οικοδομή νοείται κάθε κτίσμα ανεξάρτητα από τη χρήση του, με εμβαδόν τουλάχιστον 10 τ.μ.)
  5. Ως προς το μέγεθος : μεσαίος όσοι είχαν κατά την τελευταία απογραφή πληθυσμό 201-1000 κατοίκους ή μέχρι 500 οικοδομές.

       Γενικοί όροι δόμησης :

  1. Μέσα στα όρια του οικισμού ισχύουν οι γενικοί όροι δόμησης που προβλέπονται από το Π.Δ/γμα (ΦΕΚ 181 Δ΄ της 3.5.85)  της 24.4.85 και για τον οικισμό αυτό καθορίζουμε την κατά κανόνα αρτιότητα στα 300 τ.μ.
  2. Κατά παρέκκλιση, μέσα στα όρια του οικισμού αυτού, θεωρούνται άρτια τα οικόπεδα με όποιο εμβαδόν είχαν στις 3.5.85, ημέρα δημοσίευσής του από 24.4.85 Π.Δ/τος.
  3. Κατά μελέτη της οριοθέτησης του οικισμού που έγινε σύμφωνα με το από 24.4.85 Π.Δ./γμα (ΦΕΚ 181 Δ΄ της 3.5.85) , προέκυψε ότι όλα τα κτίρια στον οικισμό είναι μονώροφα και διώροφα όπως φαίνεται και στο αντίστοιχο δελτίο αρχιτεκτονικής Αναγνώρισης και για αυτό το λόγο το  μέγιστο επιτρεπόμενο ύψος σε 7,5 μ. Επιτρέπεται υπέρβαση του μέγιστου επιτρεπόμενου ύψους μόνο για την κατασκευή στέγης, η οποία στο ανώτερο σημείο της δε θα υπερβαίνει τα 2,00 μ.
  4. Μέγιστο ποσοστό κάλυψης και συντελεστής δόμησης:  
  • Το μέγιστο ποσοστό κάλυψης των οικοπέδων ορίζεται σε 70% της επιφανείας τους.
  • Επιτρέπεται η ανέγερση κτιρίων με συντελεστή δόμησης που κλιμακώνεται προοδευτικά και ανάλογα με την επιφάνεια του οικοπέδου ως εξής:
    1. για τα πρώτα 100 τ.μ.  επιφάνειας του οικοπέδου, ο συντελεστής δόμησης ορίζεται σε 1,60.
    2. για τα επόμενα 100μ2 επιφάνειας του οικοπέδου, ο συντελεστής δόμησης ορίζεται σε 0,80.
    3. για τα επόμενα 100 μ2 επιφάνειας του οικοπέδου, ο συντελεστής δόμησης ορίζεται σε 0,60.
    4. για το πέραν των 300 μ2 τμήμα επιφάνειας του οικοπέδου, ο συντελεστής δόμησης ορίζεται σε 0,40.
  • Η συνολική επιφάνεια ορόφων στο οικόπεδο για κύρια και βοηθητικά κτίρια δεν μπορεί να υπερβεί τα 400 μ2.​​​
  1. Σύστημα δόμησης : Το κτίριο τοποθετείται ελεύθερα μέσα στο οικόπεδο. Όπου το κτίριο δεν εφάπτεται με τα πλάγια και πίσω όρια του οικοπέδου, αφήνετε απόσταση τουλάχιστον 2,50 μ. Μέσα στην απόσταση αυτή επιτρέπεται η κατασκευή εξωστών πλάτους μέχρι ένα (1.00) μέτρο. Η απόσταση μεταξύ ανεξάρτητων κτιρίων μέσα στο ίδιο οικόπεδο ορίζεται σε 2,50 μέτρα τουλάχιστον.
  2. Κάθε οικόπεδο για να είναι οικοδομήσιμο πρέπει να έχει πρόσωπο σε κοινόχρηστο χώρο ή σε χώρο που έχει τεθεί σε κοινή χρήση. Ο παραπάνω χώρος πρέπει να έχει πλάτος τουλάχιστον 4 μέτρα και να εφάπτεται καθ’ όλο το μήκος της μιας πλευράς των ορίων του οικοπέδου. Όπου το πλάτος αυτό υπολείπεται των 4 μέτρων, για να είναι το οικόπεδο οικοδομήσιμο, πρέπει με συμβολαιογραφική πράξη, της οποία αντίγραφο κοινοποιείται με απόδειξη στον οικείο ΟΤΑ, να τεθεί σε κοινή χρήση λωρίδα οικοπέδου τόση ώστε από το πρόσωπο του εναπομένοντος οικοπέδου μέχρι τον άξονα του κοινόχρηστου χώρου να επιτυγχάνεται πλάτος τουλάχιστον 2 μέτρων. Της παραπάνω ρύθμισης εξαιρούνται τα τμήματα του οικοπέδου που καταλαμβάνονται από οικοδομές.
  3. Σε χαρακτηριζόμενους παραδοσιακούς οικισμούς τα οικόπεδα που βρίσκονται μέσα στο συνεκτικό τμήμα του οικισμού και εφόσον υπάρχει διαμορφωμένος παραδοσιακός ιστός είναι οικοδομήσιμα όταν έχουν πρόσωπο σε κοινόχρηστο χώρο οποιουδήποτε πλάτους.

       Ειδικοί όροι δόμησης :

  1. Τα κτίσματα θα καλύπτονται με στέγη τετράριχτη με κλίση 30% με προεξοχή 0,15 μ. και χρήση κεραμιδιών Βυζαντινού τύπου.
  2. Οι εξωτερικές επιφάνειες των κτιρίων θα διαμορφώνονται με επίχρισμα τριπτό ή πεταχτό και θα χρωματίζονται άσπρες.
  3. Ανοικτά ακάλυπτα μπαλκόνια πλάτους μέχρι 1,00 μ. και μήκους μέχρι 1,50 μ. μπορούν να κατασκευάζονται στο δεύτερο όροφο, σε όψεις των κτιρίων που λόγω κλίσεως του εδάφους έχουν το μεγαλύτερο ύψος.
  4. Χαγιάτι πλάτους μέχρι 3,00 μ. και μήκους μέχρι 4,00 μ., μπορεί να κατασκευάζεται στον πρώτο όροφο, στη θέση της όψης του κτιρίου όπου είναι η κύρια είσοδος του ορόφου και συνδυασμένο με ακάλυπτη σκάλα ανόδου στον όροφο.
  5. Στα μπαλκόνια θα κατασκευάζεται στηθαίο ασφαλείας με επίχρισμα τριπτό ή πεταχτό που θα χρωματίζεται άσπρο.
  6. Τα κουφώματα θα είναι ξύλινα πρεσιδωτά ή με καίτια και θα χρωματίζονται πράσινα.
  7. Επιτρέπεται η κατασκευή εξωτερικής ακάλυπτης σκάλας από το έδαφος προς το όροφο και το δώμα με τον όρο ότι το μέγιστο πλάτος της θα είναι το πολύ 1 μέτρο. Η σκάλα αυτή δεν θα υπολογίζεται στη μέγιστη επιτρεπόμενη επιφάνεια του κτιρίου έστω και αν ο κάτω από αυτή χώρος είναι κλειστός. Η εξωτερική σκάλα προς το δώμα μένει ακάλυπτη και δεν επιτρέπεται η κατασκευή οποιουδήποτε κλειστού χώρου στο δώμα.

       Πριν από οποιαδήποτε κατάτμηση οικοπέδων μέσα στα όρια του οικισμού, θα πρέπει να θεωρείται το σχετικό τοπογραφικό διάγραμμα από το Τ.Π. & το Π.Ε. της Νομαρχίας, ώστε να εξασφαλίζεται η συνέχεια των κοινόχρηστων χώρων και η δημιουργία νέων κοινόχρηστων χώρων, σύμφωνα με τα οριζόμενα στις διατάξεις της παραγρ.1 του άρθρου 6 του από 24.4.85 Π.Δ/τος (ΦΕΚ 181 Δ΄ της 23.2.87.)

       Επίσης, πρέπει οπωσδήποτε να εξασφαλίζεται η συνέχεια των υφιστάμενων ή εγκεκριμένων δρόμων του οικισμού.