Από τα πληθυσμιακά στοιχεία της Κερατέας που βρήκαμε για τα έτη 1920-2011, παρατηρούμε την σταδιακή αύξηση του πληθυσμού από 3.228 το 1920, σε 7493 το 2011. Ειδικά η αύξηση του πληυθσμού από στο δεύτερο μισό του 20ου αιώνα οφείλεται στην εγκατάσταση οικογενειών που ήρθαν να βρουν δουλειά στις βιοτεχνίες της Κερατέας ή στα εργοστάσια του Λαυρίου, αλλά και στους μόνιμους παραθεριστές. Έτσι παρά την μετανάστευση πολλών γηγενών κατοίκων στα αστικά κέντρα της χώρας υπάρχει μετανάστευση και προς την Κερατέα.
Η εργασία αποτελεί αναμφισβήτητα έναν τομέα ο οποίος τροποποιήθηκε και εξελίχθηκε με το πέρασμα του χρόνου στην περιοχή της Κερατέας γεγονός που οφείλεται σε πολλούς παράγοντες όπως η αύξηση του πληθυσμού , η αστικοποίηση αλλά και η γενικότερη εξέλιξη των τεχνολογικών μέσων.
Ξεκινώντας την αναδρομή μας από την δεκαετία του 1950-1960 παρατηρήσαμε ότι το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού ασχολούνταν με τον πρωτογενή τομέα, καθώς ήταν κυρίως αγρότες και κτηνοτρόφοι. Γενικότερα στην Κερατέα υπήρχαν πολλού τύπου καλλιέργειες με σημαντικότερες από αυτές το σιτάρι και τους περίφημους ελαιώνες. Αξίζει να σημειωθεί και η ενασχόληση με την παραγωγή του μελιού. Πολλοί από τους κατοίκους ασχολούνταν επίσης με την αλιεία και το κυνήγι αλλά και την συλλογή ρητίνης, οι λεγόμενοι ρητινοσυλλέκτες. Παράλληλα δημιουργήθηκαν οι πρώτες οικοτεχνίες ενώ ελάχιστοι ήταν εκείνοι που επέλεγαν το εμπόριο ως μέσο βιοπορισμού εξελίσσοντας ελάχιστα τον τριτογενή τομέα παραγωγής. Συνεχίζοντας στην επόμενη δεκαετία του 1960-1970 παρατηρούμε μία στροφή στον δευτερογενή τομέα με πολλούς να εργάζονται σε βιομηχανίες και βιοτεχνίες όπως για παράδειγμα στα μεταλλεία του Λαυρίου. Ταυτόχρονα ενισχύθηκε σημαντικά ο τριτογενής τομέας καθώς αυξήθηκαν σε μεγάλο βαθμό οι υπάλληλοι, οι έμποροι και οι ελεύθεροι επαγγελματίες ενώ αποδυναμώθηκε ο πρωτογενής τομέας. Ακόμα πιο εμφανής είναι η συρρίκνωση του στην δεκαετία 1970 – 1980 κατά την οποία διογκώθηκε η απασχόληση στον τριτογενή τομέα. Φτάνοντας στην δεκαετία 1980 – 1990 είναι πλέον φανερό ότι ο πρωτογενής τομέας και η γεωργία έχουν εκλείψει αλλά παραμένουν ορισμένες αμπελοκαλλιέργειες και ελαιοκαλλιέργειες καθώς αποτελούσαν ανέκαθεν το κύριο προϊόν παραγωγής της Κερατέας. Κυριαρχούν τα αστικά επαγγέλματα του τριτογενή τομέα και ιδιαίτερα τα εμπορομεσολαβητικά όπως οι κτηματομεσίτες γεγονός που οφείλεται στην σημαντική αύξηση των έργων και των οικοδομών στην περιοχή. Στις επόμενες δεκαετίες που ακολουθούν ο τρόπος ζωής αλλάζει και γίνεται πιο αστικός όπως επιτάσσουν οι νέες συνθήκες. Η οικονομία της Κερατέας βασίζεται σήμερα στην ήπια βιομηχανία και την γεωργία, με ιδιαίτερη έμφαση να δίνεται στην αμπελουργία, την οινοποιία , την μελισσοκομία και την παραγωγή λαδιού.
Η περιοχή όπως αναφέραμε, έχει αναπτυγμένη τη βιοτεχνία σε αρκετούς τομείς. Ειδικότερα στο Βιοτεχνικό Πάρκο (ΒΙΟΠΑ) της Κερατέας υπάρχουν βιοτεχνίες χαμηλής όχλησης, επαγγελματικά εργαστήρια , αποθηκευτικοί χώροι που στα τέλη του 2008 ξεπερνούν τις είκοσι. Στην πλήρη ανάπτυξή του το ΒΙΟΠΑ θα υποδεχτεί γύρω στις τριακόσιες βιοτεχνίες σε έκταση 1000 περίπου στρεμμάτων. Στην έδρα του Δήμου υπάρχουν καταστήματα, ταβέρνες, καφετέριες, συνεργεία αυτοκινήτων και άλλα που εξυπηρετούν ικανοποιητικά τον τοπικό πληθυσμό.