Οία

Γεωγραφική Θέση - Επικοινωνία - Προσβάσεις

Τοποθεσία Σαντορίνης στο σύμπλεγμα τον ΚυκλάδωνΧαρτογραφική απεικόνιση Οίας στο σύνολο του νησιούΚεντρικοί άξονες κίνησηςΤο σύνολο του οικισμού Ο οικισμός της Οίας απ' το ΗμεροβίγλιΧάρτης Οίας- υπόβαθρο που χρησιμοποιήθηκε

Η Σαντορίνη, Θήρα ή Στρογγύλη (παλαιότερη ονομασία) είναι νησί που βρίσκεται στο νότιο Αιγαίο πέλαγος, στο νησιωτικό σύμπλεγμα των Κυκλάδων, νότια της Ίου και δυτικά από την Ανάφη. Απέχει από τον Πειραιά 128 ναυτικά μίλια και 63 ναυτικά μίλια από τη Κρήτη. Η πρόσβαση της επιτυγχάνεται μέσω πλοίων, που η πρόσδεση τους γίνεται στον Αθηνιό, το μεγαλύτερο λιμάνι του νησιού, και αεροπλάνων αφού διαθέτει κρατικό αερολιμένα στο δυτικό της τμήμα. Η έκταση της είναι 76,19 τετραγωνικά χιλιόμετρα. Σήμερα η Σαντορίνη είναι ένα από τα διασημότερα τουριστικά κέντρα του κόσμου.

Η σημερινή ημικυκλική και περισσότερο πεταλοειδής μορφή της νήσου οφείλεται στις κατά καιρούς ηφαιστειακές εκρήξεις που μετέβαλαν το αρχικό στρογγυλό σχήμα της. Η όψη της από τη πλευρά του ηφαιστείου παρουσιάζεται βραχώδης και απόκρημνη σε αντίθεση με την ομαλότητα του εδάφους της στο υπόλοιπό της. Η επιφάνειά της, 76,19 τετραγωνικά χιλιόμετρα, είναι κατά το πλείστον ελαφρόπετρα πολύ δεκτική σε καλλιέργεια. 

 Στο νησί καλλιεργούνται 15.000 στρέμματα με αμπελώνες, ενώ σχεδόν τα μισά (7.100 στρέμματα) καλλιεργούνται στην περιοχή της Οίας. 

Η Οία είναι παραδοσιακός οικισμός της Σαντορίνης και αποτελεί έδρα της κοινότητας Οίας, όπως αυτή διαμορφώθηκε με το Σχέδιο Καποδίστριας. Ονομάζεται και Απάνω Μεριά ή Ανωμεριά και οι κάτοικοι Απανωμερίτες . Βρίσκεται στο βόρειο άκρο του νησιού, σε απόσταση 11 χιλιομέτρων βορειοδυτικά από τα Φηρά, την πρωτεύουσα του νησιού, και σε υψόμετρο περίπου 121 μέτρων. Συνορεύει ανατολικά με τον οικισμό της Φοινικίας και βόρεια με του Θόλου. Στο δυτικό της τμήμα συνδέεται με τον Όρμο του Αμμουδίου, τοπικό λιμάνι του νησιού. Ο βασικός άξονας κίνησης του νησιού που αναπτύσσεται παράλληλα με την καλδέρα ενώνει τους βασικούς οικισμούς και καταλήγει στην βόρεια πλευρά της Οίας, εξωτερικά του οικισμού. Πρόκειται για δρόμο που επιτρέπει την κυκλοφορία σε οχήματα, λεωφορεία και ΚΤΕΛ. Εσωτερικά του οικισμού επιτρέπεται η κίνηση εφίππως ή με τα πόδια λόγω της στενότητας των δρόμων και του έντονου αναγλύφου του εδάφους. Θεωρείται ως ένα από τα πιο γραφικά μέρη της Ελλάδας, με παραδοσιακό χαρακτήρα και είναι παγκοσμίως γνωστή για το ηλιοβασίλεμα της που οφείλεται στην αμφιθεατρική ανάπτυξη του οικισμού κατα μήκος της καλδέρας.