Λευκοχώρι

Γενική Παθολογία Κτισμάτων

Οι ζημιές στα δομικά μέλη των κατασκευών είναι ποικίλες , αλλά δεν εμφανίζονται σε όλα τα σπίτια του οικισμού. Πιθανότερες αιτίες ζημιών θεωρούνται η ανεπαρκής προστασία από τα καιρικά φαινόμενα και η έλλειψη συντήρησης.

ΛΙΘΟΔΟΜΕΣ

Γενικά, οι λιθοδομές στον οικισμό του Λευκοχωρίου είναι καλής ποιότητας. Κυρίως, καταγράφονται ρωγμές και κατάρρευση λιθοδομής στα κτήρια. Πιο συγκεκριμένα εμφανίζονται ζημιές στα πρέκια παραθύρων και σε σημεία σύνδεσης τοίχων. Παρατηρείται ότι τα πρέκια (κυρίως τα ξύλινα) με τη φθορά των χρόνων αδυνατούν να αναλάβουν το βάρος της υπερκείμενης τοιχοποιίας. Εκτός αυτού, σε ακραίες περιπτώσεις το άνοιγμα παραμορφώνεται. Κατά την εργασία έγινε αντιληπτό ότι είτε η λανθασμένη δόμηση των λίθων των δύο παρειών των τοιχοπιιών στους τοίχους είτε η ελλειπής σύνδεσή τους καθιστούν εύκολη τη μετακίνηση τους με ένα σεισμό ή με ακραίες καιρικές συνθήκες, δημιουργώντας ρωγμές στα αντίστοιχα ευάλωτα σημεία ή κατάρρευση αυτών. Έτσι, παρατηρούνται αγκωνάρια στα οποία οι λίθοι είναι μετακινημένοι ή απουσιάζουν λόγω κατάρρευσης του τοίχου. Εμφανίζονται, επίσης, τοίχοι με διπλή λιθοδομή, στην οποία απουσιάζει τμήμα της μιας παρειάς. Επίσης, εμφανίζονται διαμπερείς ρωγμές του τοίχου που οφείλονται είτε σε καθιζήσεις ή ολισθήσεις θεμελίων, είτε σε 'άνοιγμα' ή μετακίνηση δοκών στεγών.

ΣΤΕΓΕΣ

Σημαντικός είναι ο ρόλος των ακραίων καιρικών συνθηκών στην κατάρρευση της στέγης και των πατωμάτων. Οι στέγες κυρίως λόγω έλλειψης συντήρησης παρουσιάζουν εισροή υγρασίας με αποτέλεσμα το σάπισμα των δοκών στην έδρασή τους. Συγκεκριμένα, το ξύλο είτε άμεσα είτε έμμεσα προσβάλλεται από την υγρασία κυρίως, με αποτέλεσμα να φουσκώνει ή να σαπίζει και τελικά να χάνει τις αντοχές του. Συνεπώς, οι δοκοί της στέγης αδυνατούν να συγκρατήσουν το υπερκείμενο βάρος και τελικά η στέγη καταρρέει. Το ίδιο συμβαίνει και με το πάτωμα , όπου λιμνάζουν τα νερά της βροχής που εισχωρούν από τη στέγη και βαθμιαία σαπίζει τόσο το σανίδωμα, όσο και οι δοκοί.