Λευκοχώρι

Συμπεράσματα

Η μορφή του οικιστικού συνόλου επηρεάστηκε στο πέρασμα του χρόνου τόσο από υλικούς παράγοντες όπως το φυσικό περιβάλλον και το σύστημα δόμησης όσο και από τα κοινωνικά, οικονομικά και πολιτισμικά χαρακτηριστικά της περιοχής.

Το φυσικό περιβάλλον στο οποίο αναπτύχθηκε ο οικισμός χαρακτηρίζεται από την κεκλιμένη πλαγιά του βουνού με την πλούσια βλάστηση. Τα στοιχεία αυτά οδήγησαν στην αμφιθεατρική διάταξη των κτηρίων που κτίσθηκαν σε δρόμους οι οποίοι χαράχτηκαν παράλληλα με τις υψομετρικές καμπύλες. Η διάταξη αυτή πυκνώνει στο νότιο άκρο του οικισμού το οποίο φαίνεται ότι αποτελεί το παλαιότερο τμήμα. Η πλούσια βλάστηση είναι κυρίαρχη σε όλο τον οικισμό, ιδίως στο κεντρικό του τμήμα όπου ανάμεσα στις κατοικίες παρεμβάλλονται αγροί με ελαιόδενδρα.

Όσον αφορά στο δομημένο περιβάλλον, ο οικισμός αποτελείται από πρισματικά κτίρια τα περισσότερα από τα οποία χαρακτηρίζονται από την εμφανή λιθοδομή. Τα νεώτερα κτήρια είναι στην πλειονότητα τους επιχρισμένα αλλά υπάρχει και μικρός αριθμός με λιθόκτιστα.

Γενικά στον οικισμό δεν διακρίνονται ιδιαίτερες οικιστικές ενότητες. Από το σύνολο των κτηρίων χαρακτηριστικά είναι η εκκλησία στην κεντρική πλατεία του οικισμού, το σχολεία, τα δύο καφενεία, το λαογραφικό μουσείο και το κέντρο νεότητας.

Χαρακτηριστικό είναι ακόμη ότι συνολικά, παρά το γεγονός ότι τα περισσότερα νέα κτήρια δεν ακολουθούν το παραδοσιακό σύστημα κατασκευής, ο μεγάλος αριθμός των ερειπωμένων κτηρίων εξισορροπεί την συνολική εικόνα του ως παραδοσιακός οικισμός.

Τα υλικά από τα οποία έχουν κατασκευαστεί τα κτήρια είναι φυσικής προέλευσης. Εμφανείς είναι οι λίθοι στις τοιχοποιίες, το ξύλο στα κουφώματα και τους εξώστες καθώς και τα πήλινα κεραμίδια, τα οποία παλαιότερα παράγονταν στο τοπικό κεραμοποιείο.

Ο χαρακτήρας του οικισμού, ωστόσο έχει έμμεσα επηρεαστεί και από άλλους παράγοντες. Το γεγονός ότι οι περισσότεροι κάτοικοι εργάζονταν ως οικοδόμοι, συντέλεσε στο κτίσιμο και των προσωπικών τους κατοικιών τους από τους ίδιους. Έτσι, από τη μία πλευρά ήταν γνώστες του παραδοσιακού τρόπου κτισίματος και ταυτόχρονα είχαν την δυνατότητα να προσαρμόζουν τα κτήρια στις δικές τους ανάγκες και να τα επισκευάζουν. Από αυτό προέκυψε το γεγονός ότι πολλές από τις σύγχρονες προσθήκες δεν αλλοιώνουν την αρχιτεκτονική του οικισμού.

Τέλος, κρίνεται σκόπιμο να αναφερθεί ότι μεγάλου μεγέθους εσωτερική μετανάστευση μετά τον πόλεμο, είχε σαν αποτέλεσμα την οριστική εγκατάλειψη πλήθους οικιών οι οποίες σταδιακά κατέρρευσαν.