Αργαλαστής

Γεωγραφική Θέση

ΤΟ ΠΗΛΙΟ 

Πήλιο ονομάζεται το όρος της ανατολικής Θεσσαλίας που εκτείνεται, με νοτιοανατολική κατεύθυνση, από το ακρωτήριο Δερματάς έως το ακρωτήριο Τραχήλι, στο Παγασητικό κόλπο, σχηματίζοντας τη χερσόνησο της Μαγνησίας. Ψηλότερη κορυφή του είναι το Πλιασίδι (1.551 μ.) στο βόρειο τμήμα του. Ως νοτιοδυτική προέκτασή του μπορεί να θεωρηθεί το Τισαίο (644 μ.), που απολήγει στο Τρίκερι, κλείνοντας τον Παγασητικό προς το νότο. Η ανατολική πλευρά του Πηλίου κατεβαίνει απότομα στο Αιγαίο και δεν έχει λιμάνια.

Η ΑΡΓΑΛΑΣΤΗ 

Η Αργαλαστή είναι ένα ημιορεινό χωριό της Περιφέρειας Θεσσαλίας, στην περιφερειακή ενότητα Μαγνησίας, στην Ελλάδα. Σύμφωνα με την απογραφή του 2001, ο πληθυσμός της είναι 1.312 κάτοικοι. Κατά την τελευταία διοικητική διαίρεση είναι η έδρα του Δήμου Νότιου Πηλίου. Είναι χτισμένη σε ένα εύφορο πεδίο 40 km νοτιοανατολικά του Βόλου, σε μεσοσταθμικό υψόμετρο 250 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας (196 μέτρα η κεντρική πλατεία).

Το παραδοσιακό ορεινό χωριό της Αργαλαστής, συχνά επωνομάζεται ως πρωτεύουσα του Νοτίου Πηλίου. Διαθέτει πλούσια βλάστηση, που απαρτίζεται κυρίως από ελαιώνες και άγρια δάση, έχει αρκετά αξιοθέατα και σημαντική τουριστική ανάπτυξη.

Σχετικά με την καταγωγή του ονόματός της υπάρχουν δύο εκδοχές, από τις οποίες η πρώτη υποστηρίζει ότι το όνομα προέρχεται από τις λέξεις «αργά+ελαύνω» αφού, σύμφωνα με την παράδοση, από εδώ πέρασε η Αργώ του Ιάσονα κατά το ταξίδι στην Κολχίδα. Απ’ την άλλη πλευρά, η δεύτερη εκδοχή λέει ότι το όνομα προέρχεται από την παράφραση της λέξης «ραστ», που σημαίνει συγχώρεση. 

Χάρτης Αργαλαστής (Αρχείο Κώστα Μούντζουρίδη)
Χάρτης Αργαλαστής (Αρχείο Κώστα Μούντζουρίδη)