ΕΚΚΛΗΣΙΑ
Ιδιαίτερο πολιτιστικό ενδιαφέρον παρουσιάζει ο κεντρικός ναός του οικισμού, της Κοίμησης της Θεοτόκου στην νοτιοανατολική πλευρά του. Η τοποθέτηση είναι ευνοϊκή, αφού χωροθετείται σε μεγάλο πλάτωμα με οπτική επαφή προς την απέναντι κοιλάδα. Η εκκλησία οικοδομήθηκε το 1760 και ανήκει στη γενικότερη κατηγορία της τρίκλιτης ξυλόστεγης βασιλικής. Στο εσωτερικό, ο διαχωρισμός των κλιτών διαμορφώνεται με μία κιονοστοιχία, ενώ ενδιαφέρον παρουσίαζαν οι αγιογραφίες της οι οποίες, δυστυχώς, έχουν σήμερα επιχρισθεί με ασβεστοκονίαμα. Αντίστοιχα, στο εξωτερικό, την προσοχή τραβούν η καλοσυντηρημένη πλακοσκεπή στέγη και η κατασκευή του καμπαναριού. Επίσης σημαντικές είναι οι λιθογραφίες και τα ανάγλυφα που πλαισιώνουν την κόγχη του ιερού, αλλά και οι πλακέτες των δωρητών του ναού.
ΣΧΟΛΕΙΟ
Το 2ο δημοτικό σχολείο Σηπιάδος-Προμυρίου εντοπίζεται στην νοτιοανατολική πλευρά του οικισμού, απέναντι από την εκκλησία της Θεοτόκου. Στεγάζεται σε κτίριο κατασκευής του 1987, με δίκλιτη κεραμοσκεπή στέγη και εξωτερική στοά ξύλινης κατασκευής. Έχει 31 μαθητές και διαθέτει τρεις αίθουσες διδασκαλίας, καθώς και μια μικρή αυλή με βορειοδυτικό προσανατολισμό. Διαθέτει, ακόμη, άμεση οπτική επαφή προς τα νησιά των Β. Σποράδων (Σκιάθο, Σκόπελο και Αλλόνησο).
ΚΡΗΝΗ
Αξιόλογες κρήνες εμφανίζονται στο νοτιοδυτικό τμήμα του οικισμού και αποτελούν σημαντικό στοιχείο της αρχιτεκτονικής παράδοσης και κληρονομιάς, αλλά και της αισθητικής του. Βασικά τους μορφολογικά στοιχεία μπορούν να θεωρηθούν τα αψιδωτά στηρίγματα, η λίθινη τοιχοποιία και οι πλακοσκεπές στέγες. Επίσης, συναντώνται σε αυτές επιγραφές, χρονολογίες, ονόματα δωρητών και κατασκευαστών. Λειτουργικά, εξυπηρετούν όχι μόνο τις υδροδοτικές ανάγκες των κατοίκων, αλλά και τις ανάγκες για το πότισμα των οικόσιτων ζώων, των ζώων εργασίας και των κήπων. Οι κρήνες διατηρούν ζωντανά τα ήθη και τις παραδόσεις της τοπικής κοινωνίας και χρησιμεύουν ως στοιχεία πολιτιστικής αναφοράς. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι αυτή της φωτογραφίας, η «Τρανή Βρύση», χτισμένη το 1796 από Ζουπανιώτες μαστόρους.
ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ
Το πολιτιστικό κέντρο τοποθετείται εφαπτομενικά στην κεντρική πλατεία του οικισμού. Στο κτήριο λαμβάνουν χώρα εκθέσεις φωτογραφίας και ζωγραφικής, ανταλλαγές βιβλίων, ενώ χρησιμοποιείται και για την αποθήκευση αρχείων της κοινότητας.
ΑΓΑΛΜΑ ΦΙΛΑΡΕΤΟΥ- ΚΑΤΟΙΚΙΑ ΦΙΛΑΡΕΤΟΥ
Ο Νικόλαος Φιλάρετος γεννήθηκε στο Προμύρι το ιστορικό έτος 1805. Τα στοιχεία που διαθέτουμε για αυτόν μας πληροφορούν για την καίρια συμμετοχή του στον εθνικό ξεσηκωμό του 1821, στην οποία διακρίθηκε για την αποτελεσματική διοίκηση του και την ανδρεία του. Η μάχη της 8ης Μαΐου 1823, που αιχμαλωτίστηκε η οικογένεια του, καθίσταται η σημαντικότερη του αγώνα του. Στη συνέχεια, αποτέλεσε ταγματάρχης χωροφυλακής και συμμετείχε στις επιχειρήσεις της Εύβοιας και των Βορείων Σποράδων, αλλά και στην απελευθέρωση της Ύδρας. Ως επόμενο σημείο αναφοράς υπογραμμίζεται η χρονολογία 1854 κατά την οποία ορίστηκε ως γενικός αρχηγός της Επανάστασης στο χώρο του Πηλίου συγκεντρώνοντας ομάδα 310 ανδρών με προσωπική του δαπάνη. Σήμερα, στην κεντρική πλατεία υπάρχει επιγραφή εις μνήμην του αγωνιστή όπως και στην κατοικία του που διασώζεται στη νοτιοανατολική πλευρά του οικισμού.
ΕΛΑΙΟΤΡΙΒΕΙΟ
Πρόκειται για ένα ελαιοτριβείο βρίσκεται στη νοτιοδυτική άκρη του οικισμού. Να τονιστεί πως η παραγωγή ελαιόλαδου απασχολεί ένα μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού της κοινότητας.
ΤΑΒΕΡΝΑ
Η ψησταριά «Οντάς» βρίσκεται νότια της κεντρικής πλατείας και καθίσταται ένα από τα παλαιότερα κτήρια του οικισμού, αλλά και ιδιαίτερης κοινωνικής σημασίας. Είναι οικογενειακή επιχείρηση και η μοναδική του είδους της στο χωριό. Ακόμη, στον υπαίθριο χώρο της υπάρχει ιστορικός πλάτανος της χρονολογίας 1877.