Ιστορική αναδρομή:
Το 86 π.Χ ο Ρωμαίος Σύλλας και αργότερα και άλλοι Ρωμαίοι αυτοκράτορες, δενδροτόμησαν την Αττική και μαζί της και την Κερατέα (παλαιά γνωστή ως ‘Κεφαλή’). Με το πέρασμα των χρόνων πέρασαν πολλοί Ρωμαίοι αυτοκράτορες, όμως αυτός που έκανε την διαφορά ήταν ο Ανδριανός ο οποίος στόλισε με αξιόλογα έργα την Αθήνα. Ανάμεσα στα έργα αυτά ήταν και το αρχαίο υδραγωγείο της Κερατέας.
Αιώνες αργότερα, η Αττική κατακτήθηκε από τους Φράγκους. Την εποχή εκείνη η Λαυρεωτική δεν είχε ούτε κατα προσέγγιση την σημερινή μορφή. Οι συνοικισμοί ήταν αραιοί με λίγες διάσπαρτες οικογένειες εδώ και εκεί και ο πληθυσμός στην πλειοψηφία του ήταν γεωργικός.
Με το πέρασμα των χρόνων έκαναν την εμφάνισή τους στην Αττική οι Αρβανίτες. Καθώς φαίνεται, οι Αρβανίτες βοήθησαν τους κατοίκους της Λαυρεωτικής (καθώς και άλλων περιοχών) στην καλλιέργεια της γης και στην ανάπτυξη της κτηνοτροφίας. Με την πάροδο του χρόνου η αλληλεπίδραση συνεχίστηκε με τις επιγαμίες σε τόσο μεγάλο βαθμό ώστε με τον καιρό αφομοιώθηκαν απόλυτα οι δύο πληθυσμοί και αποτέλεσαν τους νέους Έλληνες πολίτες, τους Αρβανίτες.
Αργότερα, την εμφάνισή τους έκαναν οι Οθωμανοί. Τα χρόνια της κυριαρχίας των Οθωμανών ήταν πολυ σκληρά για τον Ελληνικό λαό. Πολλές καταστροφές έγιναν σε όλο τον Ελλαδικό χώρο και κατ’ επέκταση και στην Κερατέα. Πληθώρα από τα παλαιά ξωκλήσια και οικοδομήματα καταστράφηκαν καθώς και πολλά άλλα αξιόλογα έργα.