Πούληθρα

Γενικά στοιχεία για τον οικισμό

Τα Πούλιθρα είναι ένα παραθαλάσσιο χωριό, χτισμένο στις παρυφές του Πάρνωνα, 9 χιλ. ΝΑ του Λεωνιδίου και νότια της Πλάκας. Έχει 414 κατοίκους (απογραφή 2011) που ασχολούνται ως επί το πλείστο με τη γεωργία, την κτηνοτροφία, την αλιεία και τον τουρισμό.

  Σύμφωνα με τον καθηγητή Κ.Α. Ρωμαίο, η αρχαία κώμη Πολίχνη που μνημονεύται από τον αρχαίο ιστορικό Πολύβιο τοποθετείται στην περιοχή των σημερινών Πούλιθρων. Η ακρόπολη της αρχαίας πόλης βρίσκεται στο λόφο που είναι δίπλα από το λιμάνι του χωριού.

Τα Πούληθρα αποικούνται κυρίως από κατοίκους που κατάγονται από το Λεωνίδιο και τους γύρω οικισμούς(Πελετά, Πλάκα). Πρόκειται για εύπορες οικογένειες μεταναστών στην Αμερική που επέστρεφαν στον τόπο τους κι επένδυσαν στην ίδρυση του οικισμού. 

Ο οικισμός φαίνεται να έχει τον πυρήνα του στο ορεινότερο σημείο όπου και συναντώνται τα παλαιότερα σπίτια, ωστόσο παρατηρείται καθοδική εξάπλωσή του προς τη θάλασσα όπου και διαμορφώνεται το τουριστικό τμήμα του που διαφημίζεται ως παραθαλάσσιο θέρετρο.

 Όπως μας αφηγούνται οι ντόπιοι ωστόσο , λόγω της επέλασης της πειρατείας αλλά και της ασθένειας της ελονοσίας την περίοδο δημιουργίας του, οι κάτοικοι απέφευγαν την θάλασσα το καλοκαίρι κι εγκαθίστανται στις ορεινές τους κατοικίες στα βόρεια του οικισμού αλλά κι εκτός του στα Πελετά, αφήνοντας τα παράλια για τις λιγότερο εύπορες οικογένειες.Έτσι, πολλοί κάτοικοι επιλέγουν να παραθερίσουν σε γειτονικούς οικισμούς (Πελετά, Κουνουπιά), αφήνοντας τον οικισμό στους ντόπιους που ασχολούνται με τουριστικές δραστηριότητες, οι οποίες είναι πολύ διαδεδομένες.