Πούληθρα

Γενικά στοιχεία για την ευρύτερη περιοχή

 

H επαρχία της Κυνουρίας αποτελεί ιστορική περιοχή του νομού Αρκαδίας. Βρίσκεται στο ανατολικό τμήμα της και  περιλαμβάνει το παραθαλάσσιο τμήμα του νομού και τις βόρειες πλαγιές του Πάρνωνα καθώς και  τον κάμπο του Άστρους από το  Βορρά έως τη Μαδάρα στα νότια. Διοικητικά η Κυνουρία χωρίζεται σήμερα σε δύο δήμους, τους δήμους  της Βόρειας Κυνουρίας  και Νότιας Κυνουρίας. Οι σημαντικότεροι οικισμοί της Κυνουρίας είναι το Λεωνίδιο, το Άστρος  και ο Τυρός

Οι ορεινοί όγκοι που περιβάλλουν την περιοχή της Κυνουρίας  εξαρχής συνέβαλαν στη σχετική απομόνωσή της από την υπόλοιπη Πελοπόννησο. Παρόλες τις ιδιαιτερότητες που διαθέτει όμως , όπως είναι για παράδειγμα η μακραίωνη ιστορία των Τσακώνων και της τσακωνικής διαλέκτου, η περιοχή αυτή διατήρησε στενές οικονομικές και πολιτισμικές σχέσεις με το Μοριά, πράγμα που επηρέασε σημαντικά την τοπική αρχιτεκτονική.

Εμείς θα επικεντρώσουμε το ενδιαφέρον μας στον  Δήμο Νότιας Κυνουρίας, στον οποίο εντάσσεται και ο οικισμός μας.

Ο Δήμος Νότιας Κυνουρίας είναι δήμος της Περιφέρειας Πελοποννήσου, ο οποίος δημιουργήθηκε με την Διοικητική Μεταρρύθμιση "Καλλικράτης" το 2011 και προέκυψε από την συνένωση των δήμων Λεωνιδίου και Τυρού καθώς και της Κοινότητας Κοσμά, που πλέον αποτελούν δημοτικές ενότητεςαυτού. Βρίσκεται στο νοτιοανατολικό τμήμα της Αρκαδίας και καταλαμβάνει μέρος της ιστορικής περιοχής της Κυνουρίας καθώς και της άλλοτε ομώνυμης επαρχίας.

Η έκταση του Δήμου είναι 583,16 τ.χλμ. και ο πληθυσμός του, σύμφωνα με την απογραφή του 2011, είναι 9.686 κάτοικοι.

Έδρα του δήμου αποτελεί το Λεωνίδιο. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι οικισμοί του Δήμου Νοτιας Κυνουρίας είναι χτισμένοι αμφιθεατρικά στις παρυφές αλλά και στον ορεινό όγκο του όρους Πάρνωνα και είναι ορεινοί, ημιορεινοί, πεδινοί και παραλιακοί και αποκτούν όλο και περισσότερο χαρακτηριστικά τουριστικής περιοχής.

Η Νότια Κυνουρία στο χάρτη
Η Νότια Κυνουρία στο χάρτη