Πούληθρα

Περιγραφή Τοπικού Δομικού Συστήματος

ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ ΔΟΜΙΚΩΝ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ

ΠΡΕΚΙΑ

Η χρήση πρεκιών ήταν ο μόνος τρόπος να επιτευχθούν ανοίγματα στα πέτρινα κτίρια. Τα πρέκια μεταφέρουν το βάρος και το διανέμουν σε κάθε πλευρά των ανοιγμάτων.  Στα πούλιθρα εμφανίζονται συνήθως από πέτρα, καμπυλωτά ή ευθεία. Στα νεοκλασσικά κτίρια βελτι΄βνονται και χρησιμοποιούνται αποκλειστικά ευθεία πρέκια. Το βάρος μεταφέρεται στο έδαφος μέσω γωνιόλιθων. Όπως κάθε δομικό υλικό, έτσι και τα πρέκια λόγω της επιβάρυνσής τους, φθείρονται κι αχρηστεύονται. Έτσι αρχίζουν να χρησιμοποιούνται πιο οικονομικά, αποδοτικά κι ανθεκτικά υλικά, όπως το ατσάλι. Γι αυτό το λόγο στη συντήρηση των κτιρίων το ατσάλι παίζει σημαντικό ρόλο, και σε πολλά από αυτά είναι εμφανής η χρήση του.

ΤΖΙΝΕΤΙ

Το τζινέτι είναι ένα από τα πιο σημαντικά τμήματα της τοιχοποιίας των πέτρινων κτιρίων. Λειτουργεί ως ΄βίδα΄. Η ράβδος διατρέχει όλες τις πέτρες που συνδέει- τοίχους, δάπεδα, παράθυρα, πόρτες κλπ.

Το τζινέτι χρησιμοποιείται ακόμη στη συντήρηση των πέτρινων κτιρίων. Η ιδέα είναι η ίδια, αλλά υπάρχουν πιο αποτελεσματικά υλικά και συστήματα.

 ΣΥΝΔΕΣΗ ΤΟΙΧΟΥ-ΟΡΟΦΗΣ

Αυτή η σύνδεση είναι σημαντική για την παρεμπόδιση της εισροής του νερού στο κτίριο. Με τη βελτίωση των κατασκευαστικών τεχνικών, πολλές συνδέσεις αναπτύχθηκαν. Στα νεοκλασικά κτίρια, εξελίχθηκαν αρκετά, περιλαμβάνοντας πολλές διακοσμητικές λεπτομέρειες και συχνά προσομοιάζοντας κιονόκρανα.

ΞΥΛΙΝΕΣ ΣΤΕΓΕΣ

Στον οικισμό εμφανίζονται δίρριχτες, τρίριχτες αλλά και τετράριχτες στέγες. Ορισμένες στηρίζονται επάνω σε οροφή ενώ άλλες όχι,