Ρεντίνα (Τμήμα Α)

Χάρτης Χρήσεων Γης, Τοπόσημα

    Όπως φαίνεται στον χάρτη,  τα περισσότερα κτίσματα του χωριού είναι κατοικίες. Πολύ λιγότερο υπάρχουν στον οικισμό κτήρια με εμπορική χρήση και αυτά αφορούν κυρίως χώρους εστίασης. Τα κτήρια τοπόσημα” του χωριού είναι λίγα και βρίσκονται συγκεντρωμένα στις δύο πλατείες του. Τέλος, ελάχιστα είναι στην Ρεντίνα τα κτίσματα που αφορούν άλλες βοηθητικές χρήσεις ( αποθήκη τσίπουρου, αποθήκη ξυλείας). 

   Στη Ρεντίνα, όταν οι κάτοικοι λένε δέντρο εννοούν την βελανιδιά. Αυτό συμβαίνει γιατί στο χωριό υπάρχει μια παράδοση που σχετίζεται με τις τέσσερις βελανιδιές, τέσσερα ιερά δέντρα που βρίσκονται στις τέσσερις πλευρές του ορίζοντα- Βορρά, Νότο, Δύση, Ανατολή.

  Τη Δευτέρα του Πάσχα γίνεται το λεγόμενο ύψωμα των δέντρων, παράδοση που κρατάει πάνω από τρεις αιώνες. Γίνεται λιτάνευση των λαβάρων και των εικόνων, που περνάνε από τα σημεία των δέντρων που ορίζουν τον κατοικημένο χώρο, και τα αγιάζουν, αγιάζοντας με αυτή την τελετουργία όλο το χωριό.

​Εκτός από τα ιερά δέντρα στην περιοχή, τοπόσημο αποτελεί και η εκκλησία του Αγίου Νικολοάου που βρίσκεται στην πλατεία Πλατάνου. 

Είναι η παλαιότερη εκκλησία του χωριού. Πρόκειται για επιμήκη βασιλική, από την οποία διασώζονται το Ιερό Βήμα, το ξυλόγλυπτο Τέμπλο και ο άμβωνας (1725), ενώ ο υπόλοιπος ναός ανακατασκευάστηκε εκ θεμελίων το 1932. Ο ναός αυτός ήταν ο κύριος ναός μονής ή ησυχαστηρίου, όπως δηλώνουν και τα παλιά κελιά που διατηρούνται στο «βακούφικο». Επίσης πάνω από τον Άγιο Νικόλαο, βρίσκεται μικρός ναός του Αγίου Χαραλάμπους.

Πέρα από τους δύο κύριους ναούς (Άγιος Νικόλαος, Άγιος Γεώργιος στην κεντρική πλατεία) υπάρχουν στο χωριό διάσπαρτα πολλά ξωκλήσια και προσκυνητάρια, έργο των θεοσεβούμενων κατοίκων για διάφορους λόγους και περιστάσεις.