Γεράκι (Τμήμα Β)

Γενική Παθολογία Κτισμάτων

 Τα κτίρια ενός τόσο παλιού οικισμού σαφέστατα παρουσιάζουν προβλήματα και διαβρώσεις, από καιρικές συνθήκες, αστοχίες και ορισμένες φορές κακοτεχνίες στην κατασκευή. Μια από τις κύριες μορφές παθογένειας που εμφανίζεται σε διάφορα σημεία του οικισμού είναι το σπάσιμο του πρεκιού των ανοιγμάτων. Αυτό μπορεί να οφείλεται σε δυσμενείς φορτίσεις στα άκρα του  πρεκιού του παραθύρου, ή στην προβληματική τοποθέτηση των ανακουφιστικών τόξων. Σύνηθες είναι το ανακουφιστικό τόξο να μην μεταφέρει φορτία στους λαμπάδες παρά να φορτίζουν το πρέκι που στις περισσότερες περιπτώσεις κατασκευάζεται από πορόλιθο . Πρόκειται για ένα αρκετά μαλακό πέτρωμα που εξυπηρετεί την πολύ καλή λάξευση αλλά χωρίς μεγάλες αντοχές.  Αντίστοιχες  ρηγματώσεις συναντά κανείς και στις καμάρες των αυλοθυρών και σε δευτερεύουσες  πόρτες εισόδου. 
Ακόμα οι πολύ καλά λαξευμένοι λίθοι που περιγράφουν τα ανοίγματα δεν έχουν πού καλή συναρμογή με τους ακανόνιστους λίθους που ορίζουν την τοιχοποιία . Τα σημεία αυτά της συναρμογής είναι αρκετά ευαίσθητα. Η πιο συνηθισμένη, ωστόσο ρηγμάτωση είναι αυτή του ασβεστοκονιάματος που λειτουργεί σαν επικάλυψη πέτρινου τοίχου ή μπαγδατότοιχου. 
Αυτό στις περισσότερες περιπτώσεις συμβαίνει λόγω κακής συντήρησης, υγρασίας και διαρροών.Μια δεύτερη μορφή παθογένειας συναντάται στο εσωτερικό και στο εξωτερικό των τοίχων που στις περισσότερες των περιπτώσεων δημιουργείται από τις ωθήσεις που ασκεί η στέγη στους δομικούς τοίχους του κτιρίου.  Αποτέλεσμα αυτού είναι να ανοίγει ο περιβάλλοντας τοίχος στις ενώσεις και να λειτουργεί πολύ αρνητικά σε περίπτωση σεισμού για την ασφάλεια και των κατοίκων και του ίδιου του κτίσματος. Το πρόβλημα γίνεται εντονότερο στην τομή δύο τοίχων. Το σημείο είναι το πιο ευπαθές όσον αφορά την κατάρρευση.Ακόμα ένα ευπαθές σημείο των κατασκευών είναι οι πρόβολοι. Συγκεκριμένα, αρχικά πακτώνονταν ξύλινα δοκάρια μέσα στη λιθοδομή κατά την κατασκευή τα οποία στήριζαν τους εξώστες. Τα δοκάρια αυτά με τον χρόνο διαβρώθηκαν και προκάλεσαν την κατάρρευση τους. Αντίστοιχα τα παλιότερα φουρούσια καταστράφηκαν λόγω καταπόνησης και αντικαταστάθηκαν από μεταλλικά.