Καλαρρύτες (Τμήμα Ε)

Σκίτσα γενικής εικόνας οικισμού

 Σε μια προσπάθεια ανάγνωσης της γενικότερης εικόνας του οικισμού, η ομάδα μας δημιούργησε μια σειρά εκφραστικών σκίτσων. Πέντε δημιουργοί σε μια ταυτόχρονη απόδοση του ίδιου θέματος - τοπίου, ο καθένας με τα προσωπικά του εικαστικά μέσα επιχείρησε να αποδώσει την προσωπική του ερμηνεία. Το κάθε σκίτσο έχει ως αφετηρία διαφορετικά σημεία ανάλυσης εστιάζοντας κάθε φορά και σε άλλες θεματικές του τοπίου και του τόπου.

 Έτσι, προκύπτουν έργα που εξετάζουν τα δίπολα ζεύγη φωτός - σκιάς και πύκνωσης - αραίωσης, που γεννώνται από τα στοιχεία του ανθρωπογενούς και του φυσικού περιβάλλοντος και θέλουν να τονίσουν την κλιμακωτή διάρθρωση του οικισμού (σκίτσα 1, 2). Ακόμα, η πρόθεση ανάδειξης των όγκων και της ποικιλομορφίας του τόπου - όπως άλλωστε δικαιολογείται από την υποβλητικότητα του ορεινού τοπίου - μας οδήγησε στην παραγωγή ογκοπλαστικών έργων, που αναδεικνύουν τις πτυχώσεις του βουνού και του οικισμού, σε μια διαλεκτική των δύο που φαντάζει αυθόρμητη και φυσική· Άλλοτε μέσω της ενοποίησης των συνομιλούντων στοιχείων (σκίτσο 3) και άλλοτε μέσω του διαχωρισμού τους, με τον τονισμό της οριογραμμής να συμβάλει στην σαφή οριοθέτηση τους (σκίτσο 4). Η παρουσία ή μη του χρώματος στα επιμέρους σκίτσα, θα μπορούσε να αποδοθεί σε προσωπικές αισθητικές επιλογές ή ακόμα, να αποτελεί ερμηνευτικό εργαλείο. Στην περίπτωση του έγχρωμου σκίτσου, αναδεικνύονται σχέσεις συνάφειας μεταξύ των γυμνών βουνοκορφών και των πρισματικών όγκων του οικισμού, που συνολικά ενοποιούνται μέσα στην πυκνή πράσινη βλάστηση του τοπίου και μοιάζουν να έχουν φυτρώσει μέσα σε αυτό (σκίτσο 5). 

Με μια επιδερμική κριτική του εγχειρήματος της ομάδας μας, θα υποστήριζε κανείς πως η ουσία της ανάλυσης μας έγκειται στην αναπαραστατική απόδοση ενός θέματος, μέσω διαφορετικών τεχνικών και ικανοτήτων. Η σημασία του, ωστόσο, βασίζεται σε μια ειλικρινή και αυθόρμητη προσπάθεια ανάδειξης της ψυχογραφικής διάστασης του σκίτσου και της βαθιάς σχέσης του δημιουργού και του αντικειμένου μελέτης, στην περίπτωση μας του τοπίου. Αν και η στιγμή της δημιουργίας περιορίστηκε σε μερικά μόλις λεπτά, η συναισθηματική εμπλοκή του καθενός από εμάς, τον οδήγησε ένα βήμα πιο κοντά στη αναζήτηση της ουσίας του τοπίου, στο πνεύμα του τόπου.