Σούδελη

ΠΑΤΩΜΑ

Αξονομετρική τομή πατώματοςΈνωση ξύλινου υποστυλώματος με τον ποταμόΔιάταξη υποστυλωμάτωνΈνωση υποστυλώματος-ποταμού με δύο σφήνεςΈνωση υποστυλώματος-ποταμού με απλή έδραση

 

        Τα πατώματα στην περιοχή της Σούδελη-Απόσκια ακολουθούν την τυπική διάταξη κατασκευής. Πιο συγκεκριμένα:

   Η επικάλυψη του δαπέδου γίνεται με ξύλινες σανίδες πλάτους 25 - 30 εκ. και πάχους 1.5 - 2 εκ. και μήκος 100 – 150 εκ. Οι σανίδες είναι κομμένες με το πιργιόνι, τοπικό εργαλείο κοπής ξυλείας.


   Οι σανίδες καρφώνονται στα δευτερεύοντα δοκάρια που συνήθως είναι μικροί ξύλινοι κορμοί επεξεργασμένοι ώστε να έχουν περίπου τετράγωνη διατομή 7 – 10 εκ. Αυτά εδράζονται περιμετρικά στη μείωση τοιχοποιίας (5 – 10 εκ). Οι αποστάσεις μεταξύ τους είναι περίπου 50 – 70 εκ. και σε διάταξη κάθετη με τις σανίδες επικάλυψης.


   Τα δευτερεύοντα δοκάρια στηρίζονται πάνω στο κεντρικό δοκάρι. Στην τοπική διάλεκτο το δοκάρι αυτό ονομάζεται «ποταμός». Ο ποταμός είναι κορμός δέντρου με διάμετρο συνήθως, 15 – 20 εκ. Τοποθετείται κατά μήκος της μεγάλης πλευράς.


   Τέλος, όλη η κατασκευή του δαπέδου στηρίζεται και σε ξύλινα υποστυλώματα. Πρόκειται για ελαφρά επεξεργασμένους κορμούς δέντρων με διάμετρο περίπου 18 – 25 εκ. Συνήθως τοποθετούσαν επάνω τη μεριά της ρίζας που έχει και τη μεγαλύτερη διάμετρο, ώστε να διευκολύνει τη διαμόρφωση έδρασης για τον ποταμό. Τα υποστυλώματα διατάσσονται ανά 350 – 400 εκ .Τα υποστυλώματα είτε εδράζονται απευθείας στο έδαφος  ( πάνω σε βράχο ) είτε μέσα σε πέτρινη βάση με εσοχή υποδοχής για τον κορμό. Για τα υποστυλώματα, στο σημείο  που εδράζονται με τον ποταμό, έχουμε τρείς τρόπους έδρασης: 1) με απλή στήριξη όπου ο ποταμός εδράζεται απλά στον κορμό του υποστυλώματος, 2) με δύο σφήνες εκατέρωθεν του υποστυλώματος 3) με ελαφρό 'σκάλισμα' του ορθοστάτη ώστε να διαμορφώνεται εσοχή υποδοχής για τον ποταμό.