Σούδελη

Συμπεράσματα

     Από την μελέτη και παρατήρηση που πραγματοποιήθηκε στην εργασία πεδίου αλλά και με την επεξεργασία του υλικού που συλλέχθηκε, προκύπτουν αρκετά συμπεράσματα για τον ιδιαίτερο αρχιτεκτονικό χαρακτήρα των δύο οικισμών.

     Η μορφή του οικιστικού συνόλου επιρρεάστηκε από διάφορους παράγοντες. Ενδεχομένως, οι κάτοικοι του Βελημαχίου αναζήτησαν μία κοντινή περιοχή με εύκολη πρόσβαση στο νερό με σκοπό την άρδευση των καλλιεργήσιμων εκτάσεών τους. Το ποτάμι που διασχίζει τους δύο οικισμούς είναι εύκολα προσιτό και ευνοούσε στην γρήγορη άρδευση. Πιθανότατα, έτσι άρχισε η κατοίκηση στην περιοχή της Απόσκιας αρχικά με το σπίτι του Γούμενου δίπλα στην πηγή, καθώς από αυτή την πλευρά το ποτάμι είναι ευκολότερα προσβάσιμο. Ωστόσο, η Απόσκια, όπως άλλωστε μαρτυρά και το όνομά της, σκιάζεται όλο το πρωινό, γεγονός που δημιουργεί σημαντική υγρασία. Αυτός ήταν ένας ακόμα λόγος για να αρχίσει η κατοίκηση της Σούδελης στην απέναντι πλευρά. Η διάσπαρτη ανάπτυξη της Σούδελης σε συνδυασμό με την πυκνή βλάστηση την κάνει δύσκολα ορατή από μακρινή απόσταση. Έτσι έχουμε αυτή την αντικριστή διάταξη των οικισμών σε σχέση με το ποτάμι. Τα δομικά υλικά που χρησιμοποιούνται προέρχονται από τον τόπο αυτόν, γι΄αυτό και τα κτήρια φαίνονται "ριζομένα" στο έδαφος και στο τοπίο. Η πέτρα που χρησιμοποιήθηκε για την κατασκευή των κατοικιών έχει εξορυχθεί από τις πλαγίες των γύρω βουνών και για αυτό παρατηρείται ομοιομορφία ως προς τις χρωματικές αντιθέσεις των λιθοδομών. Από μαρτυρίες των κατοίκων μάθαμε ότι χρησιμοποιούσαν το ξύλο της λεύκας για τους ξύλινους σκελετούς και επικαλύψεις.

    Στοιχείο ομοιομορφίας αποτελεί η διαμόρφωση μικρών γειτονιών, στις οποίες κατοικούσαν συγγενικές οικογένειες και τις συναντάμε και στους δύο οικισμούς. Για το λόγο αυτό παρατηρούνται τοπικά πυκνώσεις και αραιώσεις στον πολεοδομικό ιστό. Επιπρόσθετα, η καθ’ ύψος ανάπτυξη στο σύνολό της ακολουθεί τη διάταξη κατώι-όροφος με λίγες εξαιρέσεις κατώι-δύο όροφοι (σπίτι παπά) και ισόγεια. Ακόμα, οι περισσότερες στέγες έχουν επικάλυψη κεραμιδιών με λίγα παραδείγματα σχιστόπλακων. Στις επιμέρους οικιστικές ενότητες διαπιστώθηκαν ορισμένες ανομοιότητες όπως για παράδειγμα οι κατοικίες στη γειτονιά Λατσέικα έχουν επιχρισμένες τις όψεις ενώ στη γειτονιά Κακουρέικα οι περισσότερες κατοικίες διατηρούν την λιθοδομή στην όψη τους. Αντίστοιχα στις δυο αυτές γειτονιές οι κατοικίες στα Λατσέικα είναι καλύτερα διατηρημένες ενώ, στα Κακουρέικα φαίνεται η επιδραση του χρόνου.


      Ο αρχιτεκτονικός χαρακτήρας των δύο οικισμών θα λέγαμε ότι εν μέρει έχει χαθεί εξαιτίας των επεμβάσεων στις όψεις. Από την άλλη, διατηρείται σχεδόν ατόφιος στα ερείπια που βρέθηκαν και παρά το γεγονός ότι αρκετά από αυτά έχουν κατεστραμμένα στοιχεία (τοίχους, πατώματα, στέγες κ.τ.λ.), λειτούργησαν σαν οδηγός για να καταλάβουμε τη δομή των κατοικιών της περιοχής. Ακόμα, η εγκατάλειψη  αρκετών κατοικιών οδήγησε στην παραμελημένη εμφάνιση τους ενώ, και τα δομικά τους στοιχεία, χωρίς συντήρηση, τείνουν να καταστραφούν.